Jegyzet

2023.12.22. 09:15

Ne csomagold be!

Lukács Zsófia

Magyarországon is hagyománya van az ajándékok becsomagolásának. Az ünnepek idején a boltokban az egyik legnépszerűbb árucikk a csomagolópapír, szinte mindenki vásárol, legyen fiatal vagy idős, nő vagy férfi, teljesen mindegy. Abba viszont szinte senki nem gondol bele, hogy mi lesz az ünnepek után ezzel az irdatlan mennyiségű papír, vagy műanyag hulladékkal. 

Nem emlékszem, hogy gyermekkoromban túl nagy jelentőséget tulajdonítottunk volna a kicsomagolásnak, nem estünk extázisba, pedig a „Jézuska” mindig gondosan, szépen becsomagolta, mi pedig pár másodperc alatt kivégeztük az olykor műalkotást. Volt néha olyan ajándék, ami mérete miatt nem kapott csomagolást , de annak is ugyanúgy örültünk. Nem lehetne véget vetni ennek a csomagolási őrületnek? Sokan már az ajándéktáskákat választják, amit jó esetben újra fel tudunk használni, esetleg továbbadni más tartalommal, még ezt is jobb ötletnek tartom, mint a csomagolópapír használatát. Már az egyszeri újrahasznosítással sem foglalkozik senki, és akkor jöjjön, ami még elszomorítóbb: évente fejenként közel 100 kilogramm, egész pontosan 95 kilogramm papírhulladékot termelünk. Ennek a mennyiségnek körülbelül a felét a csomagolóanyagok, különböző díszpapírok teszik ki. De nem csak a karácsonyi csomagolópapír miatt nő meg karácsonykor ez a mennyiség, hanem a házhoz szállítás, az internetes kereskedelem is még többet árt a helyzeten, mivel a bolti értékesítéshez képest általában sokkal több csomagolóanyagot igényel. Idén mondjuk le a csomagolásról, vagy használjunk kevesebbet, mint tavaly!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában