Kikapcsolódás

2023.12.28. 13:58

Megannyi élmény vár a családokra Hollókő téli mesevilágában

Hollókő 1987. december 11-én került fel az UNESCO, világ legértékesebb örökségeit felsoroló listájára, amely az év minden szakaszában lenyűgöző látványt nyújt. Éppen ezért télen is érdemes felkeresnie a fiataloknak, a családoknak, az idősebbeknek egyaránt, sőt még a túrázni vágyók is találnak kedvükre való programot.

Lászlók Judit

Megyénk tele van gyönyörű látnivalókkal, ezek közé tartozik például a világörökség részét képező Hollókő, amely akár egész napos programot is nyújthat az érdeklődőknek a két ünnep között is. Éppen ezért érkezéskor érdemes a Küszöb információs irodánál leparkolni az autóval, ugyanis itt begyűjthetjük a szükséges információkat, illetve a falusétajegy megvásárlásával számos helyszínt is meglátogathatunk. A túrázni vágyók innen vehetik az irányt akár a Kézkilátó felé is, amely Hollókő és Felsőtold határán helyezkedik el gyönyörű környezetben. 

A felújított vár élményt kínál

Érdekesség, hogy a kilátó mind a két község felől megközelíthető egy viszonylag könnyű és látványos útvonalon a Országos Kéktúra jelzést követve. Hollókőtől mintegy három kilométeres útszakaszon keresztül lehet eljutni a kilátóig, amely mára az ország egyik leginnovatívabb turisztikai attrakciójává vált. A visszafelé vezető úton pedig megcsodálhatjuk a felújított várat is. Ahogy arról portálunk korábban beszámolt, a vár rekonstrukciója során a létesítményben kialakították a „Legendák és Történelmi Játéksarkot”, a „Reneszánsz Ebédlőpalotát” (Lovagterem), a várkápolnát és egy szabadulószobát is. A vártörténeti kiállításon pedig a birtoklás és vártörténettel ismerkedhetnek majd meg hamarosan a látogatók, méghozzá interaktív módon. Azoknak, akik már korábban jártak itt különös élményt nyújthat mindez, hiszen megépült a torony teteje, ami sisaktetőt kapott, valamint a felső palotarészt is helyreállították, illetve elkészült a régóta vágyott körpanoráma is. 

Irány az Ófalu!

Innen érdemes lesétálni az ünnepi díszben tündöklő Ófaluba, ahol szintén akad látnivaló: templom, Csipkemúzeum, Falumúzeum, Guzsalyasház, Oskolamester háza, Kézműves Nyomdaműhely, Palóc Babamúzeum, Posta Múzeum, Szatyingos, Palóc Játszóház. Eközben a túrázók a Biológiai tanösvénnyel, a Kertek-alja tanösvénnyel vagy a Váralja tanösvénnyel egészíthetik ki a kirándulásukat. Ennyi látnivaló közben természetesen az ember megéhezik, de nem kell aggódni, ugyanis a helyi éttermekben megkóstolhatják a palóc gasztronómia különlegességeit, így például a méltán híres palócgulyást, miközben a Kalácsos pékségben is igazi különlegességek várnak a látogatókra. A kézműves portékákról már nem is beszélve. 

Ötvösök házába is érdemes betérni

A kirándulást pedig érdemes a nemrégiben megnyílt Magyar Ötvösök Házával zárni, ahol a magyar ötvösök alkotásaiból nyílt kiállítás. Összességében elmondható, hogy azok, akik úgy határoznak, hogy az ünnepek alatt ellátogatnak Hollókőre biztosan nem fognak unatkozni, hiszen az élő falu évről évre újabb élményt rejt magában. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában