Rögzítés

2023.12.27. 07:30

Már Nógrádból is bárki feltöltheti az elhullott vadon élő állatok adatait

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) TermészetLesen adatgyűjtő program legújabb, TOTEM nevű telefonos alkalmazásának segítségével már a nógrádi lakosság is könnyen tud bejelentést tenni elhullott vadon élő állatok tetemeiről, amely egyes fajmegőrzési programok tevékenységéhez is fontos adattal szolgálhat.

Nool.hu

Az MME portálunkhoz eljuttatott közleménye szerint a TOTEM alkalmazásának célja olyan adatbázis kiépítése, mely egy helyen gyűjti a régióban előforduló, vadon élő kétéltű, hüllő-, madár- és emlősfajok pusztulásának főbb okait, ezzel segítve a veszélyeztetett fajok megőrzését szolgáló védelmi intézkedéseket. 

"A terepi adatrögzítés és -beküldés egyszerűsítése érdekében az adatbázis is az MME által kidolgozott, Turdus nevű mobiltelefonos app keretében működik, és azonnal rögzíti a bevitt adatokat, a megtalált állatokról készített fotókat." – írták.

Hozzátették, hogy az EU LIFE Nature alapja által a Közösen a természetért című pályázat által támogatott TOTEM modul csak egyike az MME új, TermészetLesen elnevezésű programjának, amelynek célja a lakosság bevonása a környezetünkben élő madarak és más állatok megfigyelésébe. Az elhullott állatokról történő adatszolgáltatás mellett decemberben folytatódik a tavaly induló Téli madárles, márciustól a tavaszi időszakban megfigyelhető állatokra kialakított adatgyűjtés, a Tavaszi természetles, továbbá a lakosság kedvenc madarait, a fecskéket és gólyákat leltárba vevő két felület, a Fecskeles és Gólyales is. 

Az alkalmazás háttere

Az MME tájékoztatott: "A többéves fejlesztés és tesztelés során a TOTEM adatbázis a szakemberek számára már 2017 óta elérhető, és „A parlagi sas védelme a Pannon-régióban” elnevezésű projekt keretében elkezdte gyűjteni az adatokat. 2017-2022 között 184 parlagisas-elhullást rögzítettek, melyek jelentős része még mindig illegális mérgezéshez kapcsolódott. A partnerszervezetek eddig összesen 751 illegális esettel kapcsolatos 2754 találatot töltött fel a TOTEM rendszerébe, a parlagi sasok mellett 116 rétisasról, 505 egerészölyvről, 189 barna rétihéjáról, 131 hollóról, 121 rókáról és számos további madárról és emlősről. Az adatgyűjtés során kiemelt szerepet játszottak a speciális keresőkutyás egységek, amelyek jelentősen segítették a mérgezéses esetek helyszínelését."

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában