Betlehem

2023.12.19. 21:20

Krisztus világossága ragyogta be a maconkai templomkertet (fotók)

A Maconkai Aranyalma Hagyományőrző Egyesület elhozta a Megváltó világosságát a Bátonyterenyén élőknek. Hosszú évek hagyománya szerint megelevenedett a több mint kétezer éves történetet, a helyi Szent István templom melletti szabadtéri színpadon.

Gulyás Edina

A Jézus születését megelevenítő előadást minden év decemberében, a karácsonyt megelőző utolsó szombaton viszik színpadra az egyesület tagjai. Szívet melengető műsorukkal az ünnepi várakozás csodáját varázsolták a megjelentek szívébe. Az egészen kicsi gyermekek és a nagyobbak is angyal, vagy éppen pásztor jelmezt öltöttek és a felnőtt tagokkal kiegészülve adták elő szombaton délután a játékot.

– Sok éve hagyományos műsorunkra idén is nagy szeretettel és izgalommal készült egyesületünk apraja-nagyja. Hetek óta próbálják a szerepet, díszítik a színpadot, varrják a jelmezeket – fogalmazott köszöntőjében Orosz Tamás, a Maconkai Aranyalma Hagyományőrző Egyesület elnöke, aki arra is kitért: köszönet jár mindenkinek akik kivették részüket az előkészületekből és azoknak is, akik bármilyen módon segítették a bemutató megvalósulását. 

– Minden évben december 25-én, az ünnepi szertartáson János evangéliumának a prológusát olvassuk fel. Abban elhangzik egy mondat: a világosság a világba jött. Ezt ünnepeljük karácsonykor – hangsúlyozta Loborik Attila diakónus. – A világosság a világba jött, de a világ nem fogadta be – folytatódik az evangéliumban. Valóban ezt éljük meg napról napra, a világban érdektelenségtől embertelenségig, mindennel találkozunk. De azért vagyunk néhányan, akik arra törekszünk, hogy befogadjuk Krisztus világosságát. Köszönöm a maconkai egyesületnek, hogy karácsony közeledtével mindig emlékeztetik erre a helyieket. 

A furulyajátékkal, énekkel, verssel és zenével színesített betlehemezés minden érdeklődő szívébe elhozta a karácsony csodáját, a templom udvarán, a csillaggal megvilágított színpad körül áhítattal hallgatták az előadást. Ezt követően a szervezők forralt borral, meleg teával és zsíros kenyérrel kínálták az ide látogatókat.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában