Kirándulás

2023.12.26. 08:58

Irány a szabad! – Diósjenőtől könnyen megközelíthetjük a csóványosi kilátót

Az ünnepi időszak is telhet aktívan, ehhez most egy pedig olyan helyszínre hívjuk fel a túrázni vágyók figyelmet, amely térítésmentesen, egész évben látogatható. Irány a csóványosi kilátó!

Lászlók Judit

Mint ismert, a Csóványos a Börzsöny legmagasabb hegycsúcsa 938 méteres magasságával, Pest és Nógrád megye határán fekszik. Az Ipoly Erdő Zrt. honlapján található információk szerint sokak álma vált valóra azzal, hogy 2014-ben turisztikai beruházást valósítottak meg, ezáltal biztonságos és kulturált kirándulóhellyé téve a Csóványost. 

„A geodéziai mérőtorony kilátóvá történő átalakításával lehetővé vált a csodálatos körpanoráma megtekintése. A kilátó az Országos Kéktúra nyomvonalán fekszik, a bakancsos turizmus valódi zarándokhelye. A kilátót felkeresve a Börzsöny eredetéről, állat- és növényvilágáról, valamint az innen belátható, több vármegyényi térségről is átfogó ismereteket szerezhet a látogató. A torony mellett található Béke-emlékművet újpesti természetbarátok építették.” – olvasható a honlapon.

Több pihenőhely is várja az érkezőket

A kilátó több irányból is megközelíthető, azonban mi most a Diósjenőtől induló 14,2 kilométeres útvonalat ajánljuk a figyelmükbe. Az autóval érkezők a diósjenői szabadidőparkhoz vezető bekötőút előtt tudnak parkolni. Innen gyalog egy fokozatosan emelkedő, de jól járható utat tehetnek meg az érdeklődők egészen a 22 méter magas csóványosi kilátóig, amely körül több pihenőhely is várja az érkezőket. A kilátóba feljutva pazar kilátás nyílik az egész Börzsönyre, sőt jó időben még a Magas-Tátra vonulatait is megcsodálhatják. Mindezt fotókkal is érdemes megörökíteni. A helyszínt egyébként számos turistaút keresztezi, köztük az Országos Kéktúra útvonala is, amelyen keresztül visszajuthatnak a kiindulópontra. 

Azonban mielőtt útnak indulnának javasoljuk, hogy ellenőrizzék az Ipoly Erdő Zrt. közösségi oldalát vagy honlapját, amelyen mindig megtalálhatják a biztonságos túrázáshoz szükséges legfrissebb információkat. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában