Oktatási segédanyag

2023.12.01. 15:01

Identitást erősítő segédanyagokat kapott a Salgótarjáni Tankerületi Központ

A Balassagyarmati Tankerületi Központ fenntartásában működő általános iskolák igazgatói után a Salgótarjáni Tankerületi Központ vezetése is átvehette csütörtökön azokat a Nógrád Vármegyei Önkormányzat által készített oktatási segédanyagokat, amelyeket identitáserősítő céllal általános iskolások számára állítottak össze.

Veres Edina

A projekt célja az volt, hogy az óvodák és általános iskolák nevelői, pedagógusai számára segítséget nyújtson ahhoz, hogy megismertethessék a gyerekekkel Nógrád vármegye értékeit, különlegességeit

Forrás: Nool.hu

Fotó: Hüvösi Csaba

Oktatási segédanyagokat készített a Nógrád Vármegyei Önkormányzat a „Nógrád megyében élők helyi identitásának és szociális tudatosságának növelése” című pályázat segítségével. A projekt célja az volt, hogy az óvodák és általános iskolák nevelői, pedagógusai számára segítséget nyújtson ahhoz, hogy megismertethessék a gyerekekkel Nógrád vármegye értékeit, különlegességeit. Ahogy arról portálunk is beszámolt, az oktatási segédanyagokat csütörtökön reggel a Balassagyarmati Tankerületi Központban Bagó József vármegyei főjegyző adta át a balassagyarmati és a környező településeken működő általános iskolák igazgatói számára. Néhány órával később, kora délután a megyeszékhelyen, a Vármegyeháza épületében a Salgótarjáni Tankerületi Központ igazgatója, Simon Tibor vehette át az ajándékokat.

A salgótarjáni eseményen Murányi Bálint, a Nógrád Vármegyei Önkormányzat szakmai referense kifejtette: a csomagok tudásanyagával egy olyan „svédasztalt” kívántak átnyújtani a pedagógusoknak, amelyről tetszés szerint választhatják ki a nekik tetsző oktatási segédanyagot, amit az általuk kiválasztott évfolyamon, a nekik tetsző módon építhetnek be a tananyagba.

– Az elkészült diasorok öt témakört – palócház és udvar, gasztronómia, viselet, nyelv, és a Palócföld földrajza – mutatnak be. A diákhoz tartozik egy húsz oldalas munkafüzet, valamint számos online feladat is. Mindez az iskolákhoz elektronikus formában, azaz egy adathordozó pendrive-on is eljut – mutatott rá Murányi Bálint, aki ezután azt részletezte, hogy milyen szempontokat tartottak jelentősnek az oktatási segédanyag összeállításnál. Elsőként kiemelte: fontos volt számukra, hogy az identitáserősítést célzó oktatási segédanyagaikkal kapcsolatban a pedagógusok ne érezzenek semmilyen kötelezőszerűséget. Mint fogalmazott, csupán eszközt kívántak adni a vármegye pedagógusainak. Másfelől pedig arra törekedtek, hogy a mai általános iskolás korosztálynak, azaz a Z generációnak egy könnyen befogadható, élményszerű tananyagot tudjanak nyújtani.

Jó helyre kerülnek az összeállított tan- és ismeretanyagok

A salgótarjáni átadón Skuczi Nándor, a Nógrád Vármegyei Önkormányzat Közgyűlésének elnöke aláhúzta: az elkészült tananyaggal segítséget szeretnének nyújtani ahhoz, hogy szűkebb hazánk fiataljai megismerjék a vármegyét.

– A legfontosabb célunk, hogy aki ide született, vagy aki jó szándékkal ide jött hozzánk lakni, az itt boldoguljon Nógrád vármegyében, és itt találja meg a számítását. Ehhez három tényezőre biztosan szükség van. Egyfelől jó fizető munkahelyekre, másfelől egy élhető Nógrád vármegyére. A harmadik, ami szerintem talán még az első kettőtől is fontosabb, hogy szeressék ezt a vármegyét! Szeressék a szülőföldjüket, legyenek elkötelezettek a palóc föld sikerében, és legyenek büszkék a palócföld értékeire – hangsúlyozta beszédében Skuczi Nándor, aki arra is rámutatott: ezt kívánják támogatni a jó szívvel és szándékkal átadott ajándékkal. 

Hozzátette: az általános iskolás korosztály mellett az óvodások számára is készítettek már hasonló ismeretterjesztő anyagot. Várhatóan a közeljövőben azokat a csomagokat is átadják. A vármegyei közgyűlés elnöke elmondta: reméli, hogy az általános iskolák pedagógusai hasznosnak találják majd az összeállított anyagot, és kéri őket: neveljék hazaszeretetre, lokálpatriotizmusra, és a Palócföld szeretetére a fiatalokat. Ezután Skuczi Nándor átnyújtotta az ajándékot – szimbolikusan egy összekészített csomag formájában – Simon Tibor tankerületi igazgatónak.

Fontos a hazaszeretet

– Ha valami fontos, akkor az a hon- és népismeret, a lokálpatriotizmus, a helyi kincsek felfedezése, megismerése és megszeretése. Mindez az emberi fejlődés egy rendkívül fontos része, hiszen így alakul ki az a hazaszeretet, ami az embernek az egész életében egy iránytűt, egy biztos erkölcsi tartást ad – erősítette meg Simon Tibor, aki az ajándékot megköszönve ígérte: jó helyre kerülnek a csomagok, és megfelelően hasznosulnak majd a Nógrád Vármegyei Önkormányzat által összeállított tan- és ismeretanyagok.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában