Jubileum

2023.12.21. 15:38

Hatvan éve alapították a zeneiskolát Balassagyarmaton, koncerttel ünnepeltek

A Rózsavölgyi Márk Alapfokú Művészeti Iskolát 60 éve alapították Balassagyarmaton. Az idei hagyományos karácsonyi koncerten több kerek évfordulót is ünnepeltek.

Lukács Zsófia

Nagyné Barna Orsolya, a Balassagyarmati Tankerületi Központ igazgatója díszoklevelet adott át a 60 éves iskola számára, melyet Csábi István vehetett át

Forrás: Nool

Fotó: Ember-Lukács Zsófia

Év végéhez közeledve, a hagyományokhoz hűen idén is a növendékek és tanárok hangversenye varázsolt igazi ünnepi hangulatot a balassagyarmati zeneiskolába.
– 60 éves az intézmény, de meg kell emlékeznünk az iskolát alapító Réti Zoltánról is, aki idén volt 100 éves. 175 éve hunyt el a névadó Rózsavölgyi Márk, 160 éves az intézményben működő Dalegylet, amely 1863-as megalakulásával nemcsak Nógrád legpatinásabb egyesülete, de az országban is alig akad párja. 50 éve viseli Rózsavölgyi nevét az önállósult iskola. 40 éve lett az intézmény második igazgatója és a Dalegylet karnagya Ember Csaba – sorolta ünnepi köszöntőjében Csach Gábor, a város polgármestere.

Személyes kötődésére is kitért, hiszen 45 éve kezdte meg zeneiskolai tanulmányait az intézményben. 

– Elengedhetetlen az, hogy a művészeti képzés és a művészeti iskolák továbbra is működjenek. El kellene jutnunk arra szintre, hogy minden családban legyen hangszer és azon játszani tanuljanak a diákok

 – fogalmazott a település vezetője.

Magas színvonalon zajlik az oktatás

Csábi István, az intézmény vezetője elmondta, hogy ez évben számtalan programmal emlékeztek meg az iskolát érintő kerek évfordulókra. Többek között Réti Zoltán karnagy, festőművész és zenetörténész alkotásaiból nyílt kiállítással, valamint testvériskolai találkozót és több hangversenyt is rendeztek.

Az eseményen Nagyné Barna Orsolya, a Balassagyarmati Tankerületi Központ igazgatója díszoklevelet adott át a 60 éves iskola számára, melyet Csábi István vehetett át. – A tankerület 10 éve közelről is tapasztalja az itt folyó magas színvonalú szakmai munkát. A növendékek sikert sikerre halmoznak a versenyeken, de mindez a pedagógusok áldozatos munkája nélkül nem sikerülhetne. Ezúton is köszönetemet fejezem ki a tanároknak, akik a székhelyintézményben, valamint a több mint 16 feladatellátási helyen végzik mindennap a munkájukat és hozzájárulnak növendékeink művészeti neveléséhez – emelte ki a tankerület igazgatója.

Díszoklevéllel mondtak köszönetet

Az ünnepen a Magyar Kórusok, Zenekarok és Nepzenei Együttesek Szövetsége, a KÓTA elnöksége is díszoklevéllel fejezte ki köszönetét a vezetőségnek, tanároknak és munkatársaiknak, valamint a Balassagyarmati Dalegyletnek a magyar zenekultúra szolgálatában végzett fáradhatatlan, magas színvonalú munkájáért. A Magyar Zeneiskolák és Művészeti Iskolák Szövetségének nevében Ember Csaba elnök adta át az elismerést az iskola fennállásának 60. és névadójának 50. évfordulója alkalmából.

A hangversenyen zongora, orgona, gitár, fúvós hangszerek, valamint a Rózsavölgyi Kamarakórus és Balassagyarmati Dalegylet teremtett karácsonyi hangulatot.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában