Képzőművészet

2023.06.25. 12:34

Réti Zoltán festményeiből nyílt kiállítás a gyarmati Jánossy Képtárban

A Múzeumok Éjszakáján a Jánossy Képtár kiállításmegnyitóval és koncerttel várta a közönséget Balassagyarmaton.

L.ZS.

A tisztelők, ismerősök együtt emlékeztek a város népszerű művészére

Forrás: Nool.hu

Fotó: Lukács Zsófia

Szombaton este a Jánossy Képtárban Réti Zoltán festményeiből nyílt kiállítás, amelyet  Zolnyánszki Zsolt Benedek galériavezető és Kanyó András, fuvolaművész ajánlott az érdeklődőknek.

– A Múzeumok Éjszakáján úgy gondoltuk, hogy egy kiállítás méltó megemlékezés Réti Zoltán zenetörténész, muzsikus, tanár, festő, grafikus és irodalmár születésének századik évfordulóján – hangsúlyozta a galéria vezetője, majd a polihisztor életének főbb állomásait ismertette.

Arra is kitért, hogy az alkotó életében nem elválasztható a zeneművészet és a képzőművészet. 
– Nagyon fiatalon kántortanító végzettséget szerzett, majd elkezdte a Képzőművészeti Főiskolát, aztán sajnos a világháború közbeszólt. Németországból visszatérve alapítója és igazgatója lett a mai Rózsavölgyi Márk Alapfokú Művészeti Iskolának, emellett számtalan kórust, együttest szervezett – mondta el Zolnyánszki Zsolt Benedek.

Csak az életmű töredékét őrzi a képtár

Kanyó András, fuvolaművész, a festőművész rokona arra is kitért, hogy Réti Zoltán körülbelül 2500 akvarellt alkotott, aminek itt a töredéke látható a képtárban. Világszerte voltak már kiállítva ecsetvonásai, több híres festővel együtt dolgozott. Neki köszönhetjük a Rózsavölgyi Márkról készült kutatásokat, monográfiát, aki szintén Balassagyarmaton született, és a magyar csárdás atyja. Ezáltal kiérdemelte a legmagasabb zenetörténészi kitüntetést, valamint számtalan életrajzi könyv, katalógus, portréfilm is készült Réti Zoltánról.

A festőművész születésének 100. évfordulója alkalmából nem csak a képtárban, hanem a városi könyvtárban és a zeneiskolában is látható kiállítása, amely a nyár végéig tekinthető meg.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában