Múltidézés

2023.12.07. 11:50

Harminc éve még éltek Galgagután az úttörő hagyományok

Határozatképtelen volt kihelyezett rétsági ülésén Nógrád megye közgyűlése, Nézsán szlovák nemzetiségi találkozót rendeztek, Herencsényben folyamatosan zajlott a kábeltelevíziós hálózat kiépítése, míg Galgagután az általános iskolában tovább éltek az úttörő hagyományok – erről szóltak a nyugat-nógrádi hírek harminc éve, november utolsó napjaiban.

Hegedűs Henrik

A megsárgult oldalak sok érdekességről számolnak be még mindig

Forrás: MW-montázs

Nógrád megye közgyűlése először választotta kihelyezett ülésének színhelyéül Rétságot

Különböző okok, például a télies időjárás okozta közlekedési nehézségek miatt több képviselő sem ment el a tanácskozásra, így határozatképtelen maradt a testület, ennek ellenére érdekes témák merültek fel. Ilyen volt például dr. Rozgonyi József felvetése a Karancs-völgyi szennyvízkérdés áldatlan állapotairól, ironikusan megjegyezve, hogy „aki az Ipoly vizét issza, saját vizét issza vissza”. A megbeszélést követően közmeghallgatást is tartottak, amelyen Bánszky György, Rétság polgármestere számolt be a települést érintő legfontosabb fejleményekről, míg a hozzászólások között felmerült Tolmács balesetveszélyes közlekedési helyzete, illetve a rétsági iparfejlesztési elképzelések is.

Nemzetiségi klubtalálkozót tartottak Nézsán

Nézsán András napjához kapcsolódva a Nógrád Megyei Közművelődési Központ és a Nógrád Megyei Szlovákok Érdekvédelmi Szervezete tartott nemzetiségi klubtalálkozót, aminek legérdekesebb mozzanataiként a hivatalos beszédek végeztével több szónok is megcsillogtatta „ki mit tud-os” képességeit, így egyikük furulyát vett elő és tátrai nótákra gyújtott, másikuk érces baritonján szlovák dalokat zengett, míg a vanyarci polgármester, Hugyecz Andrásné citerán játszott, valamint felléptek a legéndi és a nógrádsápi hagyományőrzők is.

Karácsonyra már be is üzemelték

Herencsényben ezekben az 1993-as év végi napokban folyamatosan zajlott a kábeltelevíziós hálózat szerelése, amit karácsonyra üzemeltek be, ráadásul olyan rendszert építettek ki, amelyre a későbbiekben a telefonvonalak is ráköthetők. A kínálatban első körben tizenkét csatorna szerepelt, és a falu 280 családjából 130 háztartás jelezte vissza, hogy igényli a szolgáltatást. A bekötési díj 12 ezer 500 forint volt, kedvezményes törlesztési feltételek mellett.

Örömmel vettek részt a csapat programjain

Galgagután arról szólt a fáma, hogy a község általános iskolájában három-négy esztendővel a rendszerváltás után is élénken éltek tovább az úttörő hagyományok, ráadásul a mozgalomhoz önként, szülői engedéllyel csatlakozó gyerekek örömmel vettek részt a csapat programjain. A vezetőjük, Gyürky Tibor tanító a Nógrád Megyei Hírlap érdeklődésére elmondta: megszabadultak mindenfajta ideológiai, politikai béklyótól, egyetlen pártot sem szolgálnak, az egyes őrsök csupán egyetlen tanévre alakulnak meg, és a vezetőket a gyerekek önmaguk közül választják ki. Az alsósok közül harmincöt kisdiák tagja a kék nyakkendős kisdobos társaságnak, és további kilenc, piros nyakkendős felsős is csatlakozott, ők Nógrádkövesden tanulnak. 

A programokat a nebulók kívánságára, az ő ötleteik alapján állítják össze a felnőttek, így volt már kuktaparti,  hangyatúra, kerékpáros ügyességi vetélkedő, illetve kézműves foglalkozás is. Az iskolában elterjedt jelszó, „ha péntek délután, akkor úttörő élet”. Gyürky Tibor kiemelte: teljesen önfenntartóak, jóformán a havi tíz forintos tagdíjból szervezik meg az eseményeket, de egyéb adományokat is elfogadnak.

Végezetül egy sporthír

Nem éppen elegánsan búcsúzott az őszi szezontól a Balassagyarmati Kábel SE férfi kézilabda csapata. Az NB I/B-s bajnokság első szakaszának a végén hazai pályán tizenegy gólos különbséggel kaptak ki a fiúk a listavezető Törökszentmiklóstól.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában