Ajándékozás

2023.12.18. 17:35

Félezer rászoruló gyermeknek ajándékozott plüssöket a salgótarjáni lovagrend

Félezer kisgyermek örömujjongása töltötte be a József Attila Művelődési Központ színháztermét hétfőn. A Szent Lázár Lovagrend karácsonyi meglepetésének köszönhetően az óvodások és az alsó tagozatos kisdiákok plüssjátékokkal térhettek haza a nap végén.

Veres Edina

Forrás: Nool.hu

Fotó: Hüvösi Csaba

Nem kevesebb mint ötszáz óvodás és kisdiák töltötte meg hétfőn a József Attila Művelődési Központ nézőterét. A Szent Lázár Lovagrend által szervezett ajándékátadó program első lépéseként a Bátonyterenyei Erkel Ferenc Alapfokú Művészeti Iskola pedagógusai és diákjai által előadott, a Kisegér Karácsonya című zenés mesejáték érdemelt vastapsot a gyermekektől. Ezt követően a színpadot elrejtette a függöny a kicsik kíváncsi tekintete elől. A világot jelentő deszkákon a „díszlet” teljesen átrendeződött, amíg az apróságok karácsonyi dalokat énekeltek Honinger Lászlóval, a bátonyterenyei alapfokú művészeti iskola vokális és zeneismeret tanszakvezetőjével. Aztán ismét szétnyílt a függöny reflektorfénybe helyezve a program „következő felvonásának” megannyi szereplőjét, azaz a több asztalt elfoglaló plüssjátékok hadát, amely látvány természetesen hangos örömujjongást váltott ki a fiatal nézőközönségből.

Előbb az óvodás, majd az iskolás csoportok vonultak fel a színpadra, ahol már várták őket a Szent Lázár Lovagrend tagjai, illetve dr. Dániel Zoltán, Salgótarján alpolgármestere. A kisgyermekek kivétel nélkül egy-egy puha játékfigurát és szaloncukrot kaptak ajándékként. Sipos Ákosné, a Szent Lázár Lovagrend elnöke portálunk érdeklődésére kifejtette: minden évben, karácsony táján megtartják a jótékonysági rendezvénysorozatot, amely három pontból áll.

– Az első nap hagyományosan, immár 28 éve a melegételosztásé és ez az idén sem volt másképp. Nemrég a salgótarjáni Erzsébet téren tartottunk szeretetvendégséget, ahol több százan tértek be a sátrunk alá, hogy elfogyasszanak egy tányérnyi gőzölgő gulyáslevest, amely mellé mandarint és szaloncukrot adtunk ajándékba

 – mondta Sipos Ákosné, aki azt is elárulta, hogy a finomságból több salgótarjáni hajléktalanszállók és egy anyaotthon lakói számára is juttattak.

Hátrányos helyzetű gyermekeket leptek meg

Mint fogalmazott, a téli karitatív programsorozatuk második napja a gyermekekről szól. Idén nem kevesebb mint 500 hátrányos helyzetű apróság – 250 óvodás, illetve 250 alsó tagozatos kisdiák – karácsonyát szépítették meg a zenés előadással, a plüssállatkákkal és az édességgel. A jelentős mennyiségű játék egyfelől a magánszemélyek év során érkező adományaiból, másfelől négy iskola – a bátonyterenyei II. János Pál Pápa Katolikus Óvoda és Általános Iskola, a Salgótarjáni Általános Iskola Székhelyintézménye, illetve a SÁI Kodály Zoltán Tagiskola és a Beszterce-lakótelepi Tagiskola – felajánlásából gyűlt össze.

A Szent Lázár Lovagrend elnöke azt is aláhúzta: mindkét adománnyal kapcsolatban elmondható, hogy évről évre növekszik azoknak a száma, akiknek segítséget tudnak velük nyújtani. Hozzáfűzte azt is, hogy kezdeményezéseik megvalósítása mellett minden alkalommal pártfogóként sorakozik fel a Nógrád Vármegyei Önkormányzat, illetve Salgótarján önkormányzata.

Sipos Ákosné a jótékonysági kezdeményezéseikkel kapcsolatban zárásként elárulta: akár a felnőttek öröme, akár a gyermekek önfeledt mosolya boldogsággal tölti meg a szíveiket, amelyből folyamatosan erőt tudnak meríteni a folytatáshoz akár a szeretet ünnepéhez közeledve, akár az év bármely másik szakaszában.

Ünnepi szentmisét tartanak
Sipos Ákosné végül azt is elárulta, hogy a jótékonysági rendezvénysorozatot a névadójukhoz kapcsolódó ünnepi szentmise szokta zárni. Ennek fényében tartanak december 20-án, szerdán 16 órától liturgiát a Nógrád Vármegyei Szent Lázár Kórház kápolnájában. A szertartást Hlédik László ipolysági plébános, a lovagrend káplánja mutatja majd be. A résztvevőknek egy szál gyertyával és szaloncukorral kedveskednek a lovagrend tagjai.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában