Búcsú

2023.12.29. 16:15

Elhunyt a salgótarjáni gimnázium egykori igazgatója

A megyeszékhely polgármestere megrendülten búcsúzott a napokban a város oktatásügyének kiemelkedő alakjától, akinek személyében a salgótarjáni Madách Imre Gimnázium volt pedagógusát, igazgatóját gyászolja. Básti Istvánné az oktatási intézmény meghatározó egyénisége volt, aki intézményvezetői pályáját a gimnázium igazgatójaként fejezte be.

Veres Edina

Forrás: Pixabay

Szomorú hírről számolt be a napokban a Facebook-oldalán a salgótarjáni Madách Imre Gimnázium. Az oktatási intézmény néhány nappal ezelőtt osztotta meg a megyeszékhely polgármestere, Fekete Zsolt közösségi oldalán közzétett tájékoztatást. A városvezető írásában kifejtette: az önkormányzatuk megrendülten értesült arról, hogy a közelmúltban távozott közülünk Básti Istvánné, a város oktatásügyének kiemelkedő alakja.

„Básti Istvánné pedagógiai tevékenységét magyar-történelem szakos tanárként kezdte el 1966-ban. Éveken át a Madách Imre Gimnázium és a Bolyai János Gimnázium meghatározó tanáregyénisége volt. Generációkat oktatott, nevelt hivatástudattal, sokoldalú szakmai felkészültséggel az anyanyelv és az irodalom szeretetére, a történelem emberi jellemet, erkölcsöt formáló szerepére. Pedagógiai szaktanácsadóként számos megyei szintű középiskolai verseny előkészítője, tanfolyam és előadássorozat szervezője és lebonyolítója volt” – ismertette Básti Istvánné érdemeit a polgármester a bejegyzésében. A tájékoztatás arra is kitért, hogy 1982-ben Bolyai Emlékplakettel és Díszokirattal, míg 1997-ben Nógrád Megye Veres Pálné Díjával ismerték el Básti Istvánné munkáját, aki intézményvezetői pályáját a Madách Imre Gimnázium igazgatójaként fejezte be.

A posztból az is kiderült továbbá, hogy a pedagógus nyugállományú évei alatt sem szakította meg a kapcsolatát az iskolai élettel. Egyebek mellett a Madách-hagyomány Ápoló Egyesület tagjaként segítette volt iskolája kulturális és hagyományőrző tevékenységét. Ezentúl óraadóként éveken át tanított társadalomismeretet a Kodolányi János Szakközépiskolában, majd később az egri Európai Üzleti Ismeretek Szakközépiskolája kihelyezett tagozatában.

Fekete Zsolt bejegyzésében arra is kitért, hogy a salgótarjáni közgyűlés 2008-ban Básti Istvánnét a huzamosabb időn át végzett, magas színvonalú tanári és szakmai, publikációs tevékenységéért „Salgótarján Közoktatásáért” – díjban részesítette.

A salgótarjáni Madách Imre Gimnázium a Facebook-oldalán megosztott poszt alatt búcsúzott szívszorító szavakkal az elhunyttól.

„Iskolánk gyászolja volt tanárát és igazgatóját. Básti Istvánné Marika néni életének fontos része volt a Madách. Fájó szívvel búcsúzunk!” – olvasható az oktatási intézmény megrendült üzenete.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában