Egészségügy

2023.12.13. 13:58

Csaknem kétezren mondták el véleményüket a balassagyarmati kórházról

Lezárult a közvélemény-kutatás, amit Balassagyarmat polgármestere, Csach Gábor indított a közelmúltban a helyi kórházzal kapcsolatban felmerült kérdésekről. Mutatjuk az eredményeket és az intézménnyel kapcsolatos fejleményeket.

Lászlók Judit

Nógrád egyik legfontosabb egészségügyi intézményének működését a lakosság is értékelhette

Forrás: Nool.hu

Fotó: NMH archív

Mint arról korábban beszámoltunk, november 3-a és december 31-e között szünetel a szülészeti-nőgyógyászati fekvőbeteg-ellátás Balassagyarmaton. Csach Gábor polgármester akkor közleményben reagált a Dr. Kenessey Albert Kórház és Rendelőintézettel kapcsolatban felmerült problémákra, majd közvélemény-kutatást indított a témában. Az online kérdőívet végül 1930-an töltötték ki, ebben pedig javaslatokat is tettek a kórházi ellátás javítására.

A városvezető a napokban a Facebook-oldalán számolt be a fejleményekről: a november végi képviselő-testületi ülésük után érkezett a hír, hogy a kórházakat fenntartó Országos Kórházi Főigazgatóság (OKFŐ) főigazgatóját, Jenei Zoltánt, valamint gazdasági és informatikai vezetőjét is felmentették. A polgármester szerint mindez jelentősen borította eredetileg tervezett menetrendjüket.

Előremutató tárgyalások a megbízott igazgatóval

„Az új helyzet miatt időpontot kértem és kaptam múlt hét péntekre dr. Szondi Zita megbízott igazgatótól, akivel előremutató megbeszéléseket folytattunk a Dr. Kenessey Albert kórház helyzetéről, továbbá az önkormányzatot is érintő lakáscserék, a rendelőintézet és a biomassza-fűtőmű kérdéseiről is. Igazgató asszonynak megmutattam az akkor már öt napja zajló, önkormányzatunk által indított városi és térségi közvélemény-kutatás sokat eláruló aktuális eredményeit a Kenessey kórház megítéléséről, melyek lényegében a végére sem változtak” – írta a polgármester a bejegyzésben.

Kitért a kórházzal kapcsolatos online kérdőív eredményeire is. Mint fogalmazott, az ilyen közösségi oldalas felmérések esetén kifejezetten jónak számít a részvétel, ugyanis az 1930 kérdőívet kitöltő polgár véleményét tükröző végeredmény a legelejétől fogva jellemző tendenciát mutatott. Ugyanakkor hangsúlyozta, hogy nem reprezentatív metodikájú kutatásról van szó, de a válaszok így is egyértelmű konzekvenciákat mutatnak.

„Bízom benne, hogy rövid időn belül sikerül a problémák megoldása felé elindulnunk a kórház tekintetében is” – közölte a polgármester.

A lakosság szerint komoly gond az orvoshiány és a hosszú várakozás

A polgármester nyilvánosságra hozta az eredményeket is. A tizenegy kérdésből álló online kérdőív kitöltőinek közel fele, 960 fő balassagyarmati lakos volt. A kórházzal a legtöbben járóbetegekként vagy a beteg hozzátartozójaként találkoztak az elmúlt egy-két évben. A válaszadók az 1 és 5 közötti skálán 3-ra értékelték az ellátás színvonalát. A kórházi dolgozók viszont még ennél is alacsonyabb értékelést, 2-est adtak átlagosan. A kitöltő személyek 80,8 százaléka szerint romlott a városi kórház színvonala az elmúlt egy-két évben. A balassagyarmatiak pedig még ettől is rosszabb színben látják a helyzetet: a helybéli válaszadók 88 százaléka szerint romlott a helyzet.

A lakosság 79,1 százaléka a szülészet működtetését fontosnak tartja. A válaszadók leginkább az orvoshiányon és várólisták hosszúságán javítanának, emellett több mint 58 százalékuk szerint az orvoshiányon egy aktívabb kórházvezetéssel, fizetésemeléssel és jobb munkahelyi légkörrel lehetne javítani. Az ellátások javítása érdekében pedig az elmúlt egy-két évben szűkült ellátások, valamint a 2007-ben megszüntetett ellátások újraindítására lenne szükség.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában