Értékelés

2023.12.27. 12:03

Becsó Zsolt: Sikerekben gazdag évet zárhat Kelet-Nógrád

Becsó Zsolt, Kelet-Nógrád országgyűlési képviselője az idei év eredményeit értékelte. A honatya szerint a világban zajló nehézségek ellenére a térség sikerekben gazdag évet zárhat.

Nool.hu

Becsó Zsolt, Kelet-Nógrád országgyűlési képviselője a Polgári Mustra érdeklődésére elmondta: "Valljuk be, nehéz év volt az idei. Idehaza is meg kellett küzdenünk a háborús helyzettel, az energiaválsággal, a brüsszeli források szándékos visszatartásával, s az utóbbiból adódó fejlesztési elképzelések felfüggesztésével. Hiába áll hazánk a béke pártján, sajnos nem tudja megjósolni az orosz-ukrán és az izraeli-palesztin konfliktusok végét. Ahogyan az sem rajtunk múlik, hogy a brüsszeli bürokrácia továbbra is csuklóztatja-e Magyarországot, mellyel igen nehéz helyzetbe hozza a cégeket és az önkormányzatokat. Következetes munkával azonban számos problémán sikerült úrrá lennünk, letörtük az inflációt és elindult a gazdaság növekedése. A világban zajló nehézségek ellenére sikerekben gazdag évet zárhat Kelet-Nógrád is."

Fejlődtek a települések

A honatya példaként említette a Modern Városok Program 17,5 milliárd forintos támogatásával felépített onkológia központ beindulását Salgótarjánban, mely immár európai színvonalú betegellátást biztosít a térségben. Emellett számos település önkormányzata pályázott sikerrel a TOP és a TOP Plusz forrásaira is, így számos községekben megszűnt a csapadékvíz elvezetési probléma, de orvosi rendelők, óvodák, iskolák, szociális- és közintézmények is korszerűsödtek. 

A Magyar Falu Programnak hála a települések többsége – Zabartól Héhalomig – falubusszal gazdagodott, orvosi és kommunális eszközöket vásárolt, temetőkerítést, járdákat és játszótereket hozott rendbe, valamint kisboltokat fejlesztett. A sikerek sorában megemlítette a Hollókőt és a Szentkutat érintő hatalmas turisztikai beruházásokat, a 23-as főút tehermentesítését Kisterenyénél, a salgótarjáni főút több szakaszának a rendbetételét, a somlyói bekötőút és a somoskőújfalui határátkelőnél vezető út korszerűsítését, továbbá a látogatóközpontok kialakítását is. 

Pásztó ás Bátonyterenye fejlődött, Salgótarján lemaradt 

A három kelet-nógrádi várost érintő történéseket, fejlesztéseket is összefoglalta az országgyűlési képviselő. "Pásztó nagyon dinamikus fejlődésen ment át, országos szinten is kiemelkedő az előrelépés. Az idelátogatók észreveszik a látványos fejlesztések megvalósítását, többek között a történelmi városrész felélesztését. Bátonyterenye ipari-gazdasági központtá válhat, melyhez a 30 hektáros ipari terület kialakítása és a 23-as főút fejlesztése is hozzájárulhat. Az elmúlt évben új cégek települtek a városba, megépült a kerékpárút, közterületeket virágoztattak fel a Zöldváros programmal, turisztikai attrakciókat terveznek, újjáéledhet a kastélykert, gondozzák a maconkai horgászparadicsomot, sőt az oktatás területén is eredményesen szerepeltek a bátonyi iskolák." – ismertette Becsó Zsolt, hozzátéve: 

Sajnos Salgótarján már más történet, az eredményességi mutató itt igencsak alulmaradt Nógrád többi városához képest. A jelenlegi vezetés nem tudott élni a kormány adta óriási mértékű támogatással, melynek nagysága talán a legkiemelkedőbb volt a megyeszékhely eddigi történetében. Ennek ellenére nem látjuk és nem érezzük, hogy a város jó irányba mozdult volna az utóbbi években. Salgótarján szíve az utolsókat veri, sürgős változásra volna szüksége az újraélesztéshez. 

A honatya meglátása szerint a megyeszékhely élére egy olyan embert kellene állítani, aki képes kihasználni a felkínált lehetőségeket, s aki az együttműködés erejében hisz. Legyen szó e tekintetben a kormányról, a megyei vezetőkről, az országgyűlési képviselőkről, de legfőképp a nógrádi emberekről. Bízik benne, hogy Pásztó és Bátonyterenye fejlődése töretlen marad, s hogy Salgótarjánban 2024 második felétől új korszak köszönt be. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában