Felhívás

2023.12.06. 08:17

A jókor hozott jó döntések garantálják a biztonságos közlekedést télen is a nógrádi utakon

A megváltozott időjárási és az azzal együtt járó közlekedési körülmények váratlan helyzetek elé állíthatják a járművezetőket, éppen ezért fontos, hogy a sofőrök vezetéstechnikailag is felkészültek legyenek, és jókor hozzanak jó döntéseket – közölte portálunkkal Király-Kollár Ramóna, a Nógrád Vármegyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense.

Nagy Orsolya

A sajtóreferens kiemelte: télen leggyakrabban az útkanyarulatokban megjelenő vízátfolyások és lefagyások nehezíthetik a közlekedést.

– Amennyiben ilyen útszakaszokra nagyobb sebességgel vagy kopott, nem megfelelő bordamélységű gumiabronccsal hajtanak rá a sofőrök, sok esetben pályaelhagyásos baleset következhet be. Ilyenkor a jármű a forgalmi sávot elhagyva letér a pályáról, vagy az út valamely tartozékának ütközik. Ezért kérjük a gépkocsivezetőket, hogy az ilyen útszakaszokat mindig mérsékelt sebességgel és körültekintően közelítsék meg! – hangsúlyozta Király-Kollár Ramóna.

Mint fogalmazott: a téli időszakban fontos a megfelelő követési távolság betartása is. A ráfutásos balesetek megelőzhetők az úgynevezett két másodperces szabály alkalmazásával. Ezt több európai országban is használják, amelynek lényege, hogy az előttünk haladó jármű mögött annyi métert hagyjunk követési távolságként, amennyit a gépkocsink aktuálisan két másodperc alatt megtesz. Természetesen télen, a havas és csúszós úton ez még inkább lényeges, hiszen a féktávolság a száraz útviszonyokhoz képest ilyenkor sokkal nagyobb lehet.

Hozzátette továbbá: összességében a téli gumiabroncs használata, a jármű megfelelő műszaki állapota, a vezetéstechnikailag felkészült sofőr és a jókor hozott jó döntések már garantálják a biztonságos közlekedést.

A sajtóreferens felhívja a figyelmet, hogy vezessenek mindig körültekintően, az időjárási, a látási és az útviszonyoknak megfelelően! A jármű vezetője és utasa pedig mindig használja a biztonsági övet!

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában