Sütemény

2023.12.24. 11:19

A hagyományos mézeskalács a legnépszerűbb Nógrádban karácsonykor – íme a recept!

A megszokott, tradicionális formákat kedvelik a legjobban a süteményből, de manapság már rengetegféle mézeskalács létezik, amely a karácsony egyik elengedhetetlen részévé vált.

Nagy Orsolya

A díszítéseknek csak a fantázia szab határt

Forrás: Facebook

A mézeskalács készítésének hagyománya nagyon sokára visszavezethető és többségében úgy terjedt el, mint karácsonyi sütemény – közölte portálunkkal Balogh Beatrix, pásztói mézeskalács készítő.

– Valóban karácsonykor vásárolnak és készítenek a legtöbben mézeskalácsot, de már más ünnepeken is egyre népszerűbb, sőt sokan a hétköznapokba is beiktatják. Az emberek körében népszerű ez a finomság és, bár szeretik az új dolgokat, mégis a hagyományos ízek és formák közkedveltek – mondta Balogh Beatrix.

Hozzátette: népszerű idén karácsonykor egyebek mellett a betlehem, a csillag, az angyal, de a házikó formájú mézeskalács is. Jó maga pedig egy másik arcát is megmutatja ennek az ünnepi süteménynek, hiszen többféle formát készít, így például van pingvin, de kis vonat is.

Balogh Beatrix mindenkinek azt tanácsolja, hogy bátran süssenek mézeskalácsot az ünnepekre, hiszen ez egy szép hagyomány és egyben egy hatalmas érték, amely összehozza a családot, a gyerekek pedig egyenesen imádják.

Mézeskalács recept

A Mindmegette.hu oldalán megtudhatjuk a pihe-puha mézeskalács receptjét. Nem kell hozzá más, mint 33 dekagramm liszt, 10 dekagramm porcukor, 1 evőkanál mézeskalács fűszerkeverék, 1 teáskanál szódabikarbóna, 10 dekagramm vaj, 1 deciliter méz és egy darab tojás.

Mint írják, a mézeskalács elkészítéséhez elsőként a lisztet, a porcukrot, a fűszerkeveréket és a szódabikarbónát egy nagy tálban össze kell keverni, majd hozzáadni az enyhén megolvasztott vajat, a mézet és a tojást. Mindezt át kell keverni, és kézzel egynemű tésztává gyúrni.

Ezt követően a mézeskalács tésztáját liszttel alaposan megszórt deszkán mintegy 1 centiméter vastagra ki lehet nyújtani, majd karácsonyi kiszúrókkal (csillag, angyal, fenyőfa, csengettyű) tetszőleges formákat szaggatni belőle. Utána a mézeskalácsokat sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk, és 180 fokra előmelegített sütőben, alul-felül sütéssel 10-15 perc alatt készre sütjük. Amint kihűltek, lehet is kóstolni, hiszen azonnal puhák és omlósak. Lezárt dobozban pedig hetekig puha marad.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában