Programajánló

2023.11.17. 13:56

Záporoznak a programok Nógrádban: táncgála, érembörze és kirándulás is színesíti a hétvégét

November közepén is tartogat néhány programot a hétvége szűkebb hazánkban. Mátranovákon egy játékos este során kapcsolódhatnak ki a felnőttek, Salgótarjánban a hagyományos advent előtti gálaműsoron ropják a Nógrád Táncegyüttes tagjai, Balassagyarmaton pedig a Stílustérkép című könyvet mutatják be. Ez alkalommal a hét utolsó napját is bőven színesítik események.

Veres Edina

A Nógrád Táncegyüttes tagjai nemcsak fantasztikus tánctudásukról, hanem a viseleteikről is híresek

Forrás: Nool archívum

Az egészséges táplálkozás kerül terítékre a balassagyarmati előadáson

Amit megeszel! címmel tart előadást Sztancsik Eleonóra, mikrobiológus és táplálkozási tanácsadó november 17-én, pénteken 17 órától a balassagyarmati Mikszáth Kálmán Művelődési Központban. A programon az előadó, és vendége, Blaskó-Perlaky Evelin edző és humánkineziológus a cukorbetegség, az inzulinrezisztencia, az allergia és a kiegyensúlyozott táplálkozás témáját járják majd körbe.

Játékos este nyújt kikapcsolódást Mátranovákon a felnőtteknek

E hét végén is játszóest nyújt kikapcsolódási lehetőséget a fárasztó munkahét után a felnőtteknek Mátranovákon. Az eseménynek a helyi Május 1. Művelődési Ház ad majd otthont november 18-án, szombaton 18 órától. Ahogy azt a Nool.hu megírta, a résztvevők az est első felében Activityt játszhatnak, majd azt követően sportos ügyességi vetélkedőn tehetik próbára rátermettségüket.

Helyi származású divatújságíró könyvét mutatják be Balassagyarmaton

A Stílustérkép címet viseli a balassagyarmati születésű divatújságíró és divatszerkesztő, Csalár Bence új könyve, amely kötetnek a Civitas Fortissima címet viselő városban november 18-án, szombaton tartják majd a bemutatóját. Az ingyenes programnak a Mikszáth Kálmán Művelődési Központ ad majd otthont szombaton 17 órától.

Salgótarjánban a szokásos advent előtti gáláján ropja majd Nógrád Táncegyüttes

A korábbi évekhez hasonlóan idén is gálával készül az adventre a Nógrád Táncegyüttes, amely eseménynek a József Attila Művelődési Központ ad majd otthont november 18-án, szombaton 17 órától. Ahogy arról már portálunk is beszámolt: az együttes egyebek mellett részleteket mutat be a készülő Kitaposatlan ösvények című új előadásából, de a nemrégiben Tatabányán díjat érdemlő Ne sápadj! című koreográfia is megelevenedik majd a salgótarjáni színpadon. A műsor során színpadra lépnek az utánpótláscsoportok, a Váczi Gyula Alapfokú Művészeti Iskola növendékei, a Kis Pitypang Gyermektáncegyüttes, a Pitypang Gyermektáncegyüttes, a Viganó Gyermektáncegyüttes és az Ifjú Nógrád Táncegyüttes is. A gálán a Tarsoly Zenekar gondoskodik majd a talpalávalóról.

Grafikusművész alkotásai tekinthetők meg a balassagyarmati galériában

Mózer Erzsébet, Munkácsy- és Horváth Endre-díjas grafikusművész alkotásaiból nyílik kiállítás november 18-án, szombaton 15 órakor Balassagyarmaton az Artéria galéria és klubban. Az Eltűnődés címet viselő tárlaton bemutatott műveket Csernák Edit, szintén Horváth Endre-díjas festőművész ajánlja majd a megjelentek figyelmébe.

Segédpüspök mutat be szentmisét és áldja meg a templomot Szuhán

Áldás száll a felújításon átesett szuhai Kisboldogasszony-templomra november 19-én. Az épület a Modern Városok Program támogatásának köszönhetően vált kívül-belül korszerűbbé. Vasárnap a 11 óra 30 perckor kezdődő ünnepi szentmisét Dr. Varga Lajos, a Váci egyházmegye segédpüspöke celebrálja, aki a szertartás során az Úr áldását kéri majd a templomra. 

Újraállítják Fráter Erzsébet szobrát Balassagyarmaton

A Madách-emlékév alkalmából állítják újra november 19-én, vasárnap Balassagyarmaton Az ember tragédiája című klasszikus mű írója feleségének, Fráter Erzsébetnek a szobrát Balassagyarmaton. Ahogy arról portálunk már beszámolt, az esemény 14 órakor kezdődik a Városháza dísztermébe, ahol az érdeklődők meghallgathatják Praznovszky Mihály irodalomtörténész „Aki belehalt a halhatatlanságba – Fráter Erzsébet története” című előadását. Ezt követően a megjelentek átvonulnak a Vármegyeháza délnyugati sarkához, ahol 14 óra 30 perckor ünnepélyes keretek között újraállítják Párkányi Raab Péter, Kossuth-díjas szobrászművész Fráter Erzsébetet ábrázoló szobrát.

Túrabakancsot húzhatnak a kirándulni vágyók Mátranovákon

Kedvező időjárás esetén november 19-én, vasárnap pótolják Mátranovákon az október végére tervezett, eső miatt elmaradt közösségi túrát. A résztvevők úti célját a település határában fekvő Fehérszék jelenti majd. A kirándulni vágyók 11 órakor indulnak el a Május 1. Művelődési Háztól és vágnak neki a közel öt kilométeres távnak, amelyet fiatalok és idősebbek is egyaránt könnyedén teljesíthetnek. A kirándulás végpontjának kijelölt helyszínt elérve, a hagyományoknak megfelelően nyársalás és forró tea vár majd a résztvevőkre.

Mindenféle régi tárgyak sorakoznak majd fel a balassagyarmati érembörzén

A numizmatika iránt érdeklődők találhatnak majd szívüknek kedves programra november 19-én, vasárnap a balassagyarmati Mikszáth Kálmán Művelődési Központban, ahol érembörzét szerveznek. A program során az érdeklődők számára adott lesz a lehetőség fém- és papírpénzek, érmék, plakettek, kitüntetések, jelvények, részvények, képeslapok, iratok, telefonkártyák, szódásüvegek, újságok, könyvek és mindenféle egyéb régi tárgyak cseréjére, illetve megvásárlására.

Ismét igazi piaci hangulat hódít majd a Nőtincsi-tónál

Novemberben is standokkal telik meg a Nőtincsi-tó partja, ugyanis november 19-én, vasárnap ismét kitárja kapuit az érdeklődők előtt a Nőtincsi NemcsakPiac. Az esemény látogatói 9 és 13 óra között újra különféle kézműves termékekkel és friss termelői portékákkal tölthetik meg kosaraikat, illetve azért, hogy senki számára ne legyen unalmas a piaci hangulat, kicsinek és nagyoknak kézműves foglalkozásokkal és arcfestéssel készülnek a szervezők.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában