Allergia

2023.11.17. 14:38

Végre fellélegezhetnek az allergiások – Nógrádban is véget ért a pollenszezon

Fellélegezhetnek az allergiások, ugyanis vége van az idei pollenszezonnak, ugyanakkor a hideg időszakban is előfordulhatnak érzékenységet kiváltó anyagok.

Nagy Orsolya

Az elkövetkező időszakban várhatóan alacsony lesz a levegőben az allergén növények pollenkoncentrációja – derült ki a Nemzeti Népegészségügyi Központ pollenjelentéséből.

Mint fogalmaztak: a parlagfű pollenje helyenként minimális mennyiségben továbbra is jelen lehet a levegőben, az allergiás tüneteket okozó szintet azonban a következő évi szezonig már nem éri el.

Hozzátették: előfordulhat még néhány szem a levegőben a többi lágyszárú allergén, elsősorban az üröm, a pázsitfű-, a csalán- és a libatopfélék, illetve a kender virágporából. Helyenként találkozhatunk továbbá a ciprus- és a tiszafafélék, a hárs, valamint a fenyőfélék virágporszemeivel, de csak alacsony koncentrációban. Ezen túlmenően a kültéri allergén gombák spóraszáma jellemzően az alacsony, olykor közepes tartományban alakulhat.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ arra is kitért honlapján, hogy a fűtési szezonban a beltéri allergénterhelés révén gyakoribbá válhatnak a penészgomba és a poratka által kiváltott allergiás megbetegedések.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában