Múltidézés

2023.11.09. 13:52

Több száz liter konyakkal fogták el a csempészeket Parassapusztánál

November második hete sem telt eseménytelenül harminc esztendeje a nyugat-nógrádi térségben. A Parassapusztán szolgáló határőrök komoly csempészfogást könyvelhettek el, Nógrádkövesden egyre több megrendelés érkezett a kőbányába, Nógrádsápon német nyelvű tankönyveket készítettek a kötészetben, míg Balassagyarmaton új díszpolgárral gazdagodott a város.

Hegedűs Henrik

A Nógrád Megyei Hírlap korabeli munkatársai ellátogattak a Balassagyarmati Határőr-igazgatóság által működtetett magyar-szlovák határátkelőhelyre, ahol sok-sok érdekes körülménnyel szembesültek. A munkatársak beszámoltak például arról, hogy egy tizenhét esztendős szlovák fiatalember pisztollyal a kézben próbált átjutni a zöldhatáron, amikor fülön csípték őt az éber határőrök. A meghallgatása során kiderült, hogy a délszláv háború frontjaira akart eljutni, de nem jutott sokáig. Hasonlóképpen egy értékes csempészfogás is napvilágra került. Egy jugoszláv rendszámú autóbuszból a Hont melletti parkolóban végzett előzetes vizsgálat során összesen 347 liter konyakot találtak, mindezeket egyforma laposüveges kiszerelésben. Eredetileg csak 30-40 üveget vallottak be a „delikvensek”, aztán persze előkerült a nagyobb tétel. A csempészek literenként 30 német márkáért kínálták volna az árut, ha eljutnak a célállomásra.

Könyvkötészetbe tértünk be Nógrádsápon

Nógrádkövesden a Pestvidéki Kőbányák Kft. vezetői jelentős előrelépésről számoltak be. Egyre több ugyanis a megrendelésük, főként az út- és vasútépítő vállalatok részéről, a szandai hegyből kitermelt zúzalékot különösképpen az MO-ás autóút kialakításánál használják fel, de reménykednek abban, hogy az 1996-ra tervezett budapesti világkiállítás szervezői részéről is lesz a jövőben megkeresésük.

Nógrádsápon a termelőszövetkezet által üzemeltetett könyvkötészetbe tértek be ekkor a megyei újságírók. Sinkó Mihályné, a műhely vezetője elmondta, főként Németországba dolgoznak, több fajta matematikafüzetet készítenek, illetve hatvanöt ezer darab mesekönyvet állítanak össze, ötféle műből.
Nógrádon Majcher Tamás szécsényi régész irányításával befejeződött a várkapu környékének rekonstrukciója. Az ásatások során a várkapu és a csatlakozó falszakaszok feltárását végezték el, de igazi újdonságként csak a bejárat alapkövének megtalálását mutathatták fel.

Helytörténeti gyűjtemény kialakításába kezdtek

Felsőpetényben helytörténeti gyűjtemény kialakításába kezdett a község önkormányzata. Ugyan az anyagi lehetőségek meglehetősen korlátozottak, de nagyon számítanak a lakosság adakozó kedvére, nem feltétlenül pénzügyi viszonylatban, hanem az elődök használati tárgyait, eszközeit, felszereléseit várják az alapítandó gyűjteménybe. Ezen kívül szívesen látnak népviseleti, jellegzetes ruhadarabokat is.

Díszpolgárt avattak

Balassagyarmaton pedig új díszpolgárt avattak. Az Ipoly-parti városban született, később Franciaországba emigrált Nyéki Lajos Párizsból tért vissza, hogy találkozzon az utódokkal, illetve a régi iskolatársakkal, mint például Réti Zoltán festőművésszel. A költő, író, a magyar nyelv és irodalom professzora ellátogatott az egykori alma materbe, a Balassi Bálint Gimnáziumba is, ahol rendhagyó tanítási órán találkozott a francia szakos diákokkal. Németh György polgármester a Madách Imre Városi Könyvtárban tartott ünnepségen nyújtotta át a szülőföldjére hazatérő tudósnak a díszpolgári kitüntetést. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában