Programajánló

2023.11.24. 16:42

Több programot is rejt november utolsó hétvégéje Nógrádban

November utolsó hétvégéjén már néhány az adventra hangoló eseményre is bukkanhatnak az érdeklődők szűkebb hazánkban. Így például Balassagyarmatra ingyenes koncert, kézműves foglalkozás és kiállítás vonzza be az ünnepi hangulatot, de Utazó Planetárium is érkezik a városba. Emellett Pásztón táncház várja majd a mulatni vágyókat, míg a Romhányi Dalárda férfikara fennállásának 15. évfordulóját ünnepli színes programokkal.

Veres Edina

Jótékonysági kezdeményezéssel támogatják a nyírjesi fiatalokat

A Rejtett Értékek Alapítvány szervezésében jótékonysági bált tartanak a nyírjesi diákokért november 24-én, pénteken 18 órától. A program résztvevői a Nyírjesi Mosoly EGYMI kihívással élő fiataljait támogathatják. A balassagyarmati Mikszáth Kálmán Művelődési Központ nagytermében az oktatási intézmény tanárai és diákjai mellett külső előadók készülnek műsorral a megjelenteknek, a zenéért pedig Fábián Balázs felel majd.

Ingyenes adventi koncert csendül fel a balassagyarmati művelődési központban

Advent első hétvégéje előtt Koós Réka kápráztatja el hangjával a nagyérdeműt Balassagyarmaton. Ahogy azt már a Nool.hu is megírta, az énekesnő november 25-én, szombaton 18 órától ad ingyenes adventi koncertet a Mikszáth Kálmán Művelődési Központban.

Táncolni vágyók találhatnak szívüknek kedves programra a pásztói táncházban

Táncházban rophatják kedvükre a látogatók Pásztón, a Teleki László Városi Könyvtár és Művelődési Központban november 25-én. A Nógrád Táncegyüttes osztotta meg Facebook oldalán, hogy a Hagyományok Háza Nógrád Megyei Hálózata és a Muzsla Néptáncegyüttes szervezésében szombaton 18 órától válhatnak a „parkett ördögeivé” az érdeklődők. A bejegyzés szerint az ingyenes eseményen 19 órától a résztvevők Bonchidai román táncok lépéseit sajátíthatják el Farkas Fanni Örökös Aranygyöngyös, illetve Kiss Balázs Örökös Aranysarkantyús, a Népművészet Ifjú Mesterei címmel kitüntetett táncoktatóktól. Ezután a program szabad táncházzal folytatódik, amely idején a talp alá valót a Folt Zenekar biztosítja.

Koszorúkészítéssel hangolódhatnak az ünnepre Balassagyarmaton az érdeklődők

Adventi kézműves workshopokon hangolódhatnak az ünnepre az érdeklődők a balassagyarmati Gansel udvarban szombatonként. Ezen a héten, azaz november 25-én 15 órától a Fancy Dekor segítségével adventi koszorúkat készíthetnek majd a programra regisztrált résztvevők.

Ünnepléssel emlékezik vissza az elmúlt 15 évre a Romhányi Dalárda férfikara

Fennállásának 15. évfordulóját ünnepli a Romhányi Dalárda férfikara. A jubileum alkalmából koncertet szerveznek, amely zenés eseménynek a helyi Bereczki Máté Művelődési Ház ad otthont november 25-én, szombaton 17 órától. A házigazdák mellett vendégelőadók is gondoskodnak majd a jó hangulatról, így például a fellépők között szerepel a kosdi Gratia Nostra vegyeskar, a Varsányi Borbarátok társasága és a Romhányi Dallamkórus is. A koncerttel egy időben az intézmény nagytermének hátsó részén egy kiállítás is megnyitja majd kapuit az érdeklődők előtt. A tárlaton a Sagyibóné Sára Anna vezette rajzszakkör tagjainak zenével kapcsolatos festményeit és grafikáit tekintheti majd meg a nagyérdemű, de emellett a dalárda elmúlt másfél évtizedes története is megelevenedik az okleveleken, fotókon, újságcikkeken és egyéb tárgyakon. Ezt követően egy nappal később, azaz november 26-án, vasárnap a katolikus templomban, a 9 óra 30 perckor kezdődő szentmise során is dalol majd az évfordulót ünneplő férfikar.

Advent népi tárgyi emlékeiből nyílik tárlat a balassagyarmati képtárban

Az advent varázsával telik meg a balassagyarmati Jánossy Képtár, ahol november 25-én, szombaton 17 órakor nyitja meg kapuit Ladóczki Vilmos gömöri gyűjtő kiállítása. Az „Adventben élünk – A szent várakozás tárgyi emlékei a népi kultúrában” című tárlatot Harangozó Imre néprajzkutató ajánlja majd a látogatók figyelmébe. A kiállítást január 22-ig tekinthetik meg az érdeklődők.

Áldás száll a kerek házassági évfordulót ünneplő párokra Dorogházán és környékén

A hétvége során a Dorogházán és több környékbeli településen is áldás száll majd a kerek évfordulót ünneplő párokra Krisztus, a Mindenség Királyának ünnepe alkalmából. A jubiláló házaspárokra, valamint családjukra és gyermekeikre november 25-én, szombaton Kazáron, a 15 órakor kezdődő szentmise során kérik az Úr áldását. Hasonlóképp történik majd másnap, azaz vasárnap, 8 óra 30 perckor Szuhán, 9 óra 30 perckor Dorogházán, végül 18 órakor pedig Mátramindszenten.

Utazó Planetárium érkezik Balassagyarmatra

Az esti égbolt szépségeit csodálhatják meg az érdeklődők Balassagyarmaton november 26-án, vasárnap 14 órától. Ahogy arról portálunk már beszámolt az Utazó Planetárium kupoláját a Vármegyeháza dísztermében állítják fel, ahol az óránként induló előadáson a látogatók megannyi érdekességet megtudhatnak az Univerzumról. A program ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

Szentmisén kérik az Úr áldását a mátranováki templom felújított falaira

Ünnepélyes keretek között adják át és áldják meg november 26-án, vasárnap a Modern Városok Programban megújult mátranováki templomot. A 11 órakor kezdődő szentmisét Marton Zsolt váci megyéspüspök mutatja be, aki a szertartás során megszenteli a felújított falakat. Az ünnepségen Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára is részt vesz.

Jótékony céllal száll majd az ének a zabari templom javára

Jótékonysági koncertet szerveznek november 26-án, vasárnap 14 órakor Zabaron, a település Magyarok Nagyasszonya-templomának javára. Az esemény Facebook oldalán elérhető tájékoztatás szerint a fellépők között szerepelnek a rimaszombati Boldog Meszlényi Zoltán katolikus énekkar és a Ceredi Népdalkör tagjai, de H. Bartók Beáta ének- és hegedűművész is elkápráztatja majd a megjelenteket. A zongorakíséretről Kiss Gergely gondoskodik majd. Természetesen a Zabari Bazsarózsa Dalkör és Csák András plébános közös énekei is színesítik majd a program zenei repertoárját. Az ingyenes koncertnek Zabaron, a Magyarok Nagyasszonyának szentelt templom ad otthont, a résztvevők adományaikat a kijáratnál helyezhetik el.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában