Petőfi 200

2023.11.16. 14:15

Rózsavölgyi Márk és Petőfi Sándor barátságát idézték fel Balassagyarmaton

A Balassagyarmaton született Rózsavölgyi Márk hegedűművésznek, a csárdás atyjának Petőfi Sándorral való barátságát idézték fel Balassagyarmaton. A Rózsavölgyi Márk Alapfokú Művészeti Iskolában irodalmi művekkel és zenével elevenítették fel az egykori kapcsolatot a napokban.

Lukács Zsófia

A Petőfi 200 évforduló keretében szervezték meg a Petőfi és Rózsavölgyi barátsága című megemlékezést

Forrás: Nool

Fotó: Lukács Zsófia

A balassagyarmati zeneiskola, a salgótarjáni Hagyományőrzők Civil Társasága, a Balassagyarmati Zsidó Hitközösség és a Kertész István Alapítvány a Petőfi 200 évforduló keretében szervezte meg a Petőfi és Rózsavölgyi barátsága című megemlékezést. Az eseményen Csábi István, a zeneiskola igazgatója Petőfi Sándor Az apostol című versével köszöntötte a megjelenteket, majd a költő és a zeneszerző kapcsolatáról tartotta meg előadását. 

– Réti Zoltán kihagyhatatlan számunkra ebből a témából, hiszen iskolánk alapítójának monográfiájában is olvasható sok olyan részlet, amely utal Rózsavölgyi és Petőfi kapcsolatára – mondta el Csábi István. Kiemelte továbbá, hogy jóval korábban már Mohácsi Jenő is megírta ezt a kapcsolatot. Rózsavölgyi kalandos életútját a Hegedű és koldusbot regényében vetette papírra az író. Csábi István a kötetből felolvasott idézettel elevenítette fel a két ember találkozását.

Ezt követően Ember Csaba karnagy, a Magyar Zeneiskolák és Művészeti Iskolák Szövetségének az elnöke Réti Zoltán monográfiájából és az 1844-ben, az akkori sajtóban megjelent cikkekből olvasott fel, amelyekben Petőfi írt Rózsavölgyiről és zenéjéről, megvédve őt a méltatlan támadásoktól. Majd Fried István okfejtéseit említette, amelyben Petőfi Sándor zenei önarcképét éppen a Rózsavölgyi halálára írt költeményben véli felfedezni, jól indokolt okfejtéssel. Bemutatta továbbá, hogy nemcsak barátság, de kifejezett művészi vonzalom is volt a két ember között. Felidézte, mennyire fontos volt Rózsavölgyi számára a sikert is hozó Első magyar társastánc megalkotása, a nemzeti érzés.

Rózsavölgyi Márk zenéjét Erdei Richárd hegedűn és Csuka László zongorán idézte fel közönségsikert arató játékával. Ezt követően pedig kifejezetten ihletett előadásban hallhatták az érdeklődők Csábi Istvántól Petőfinek Rózsavölgyi halálára írott versét.

Az iskolai program az aulában Rózsavölgyi Márk emléktáblájánál ért véget. A megemlékezés főhajtással folytatódott a Petőfi-emléktáblánál, majd az Ipoly-menti Zsidó Gyűjtemény és Kiállítótermet Majdán Béla művelődéstörténész, a kiállítás szakmai vezetője mutatta be.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában