Hagyományápolás

2023.05.14. 15:29

Elültették a Petőfi Sándor legendás körtefájáról oltott csemetét Jobbágyiban

A Petőfi 200 emlékév alkalmából ültettek körtefát a településen lévő tájház udvarán ma délelőtt, amellyel a múltat ápolják és a hagyományokat őrzik.

Nagy Orsolya

A tájház udvarán tartott ünnepségen került a földbe a legendás fa utódja

Forrás: Nool.hu

Fotó: Vendel Lajos

A feljegyzések szerint Petőfi Sándor utolsó estéjét Székelykeresztúron, a Gyárfás-kúria kertjében, egy terebélyes körtefa alatt töltött el. Ehhez kapcsolódóan a közelmúltban több településnek is lehetősége nyílt, hogy megszerezze ennek a fának az oltványát. 

A Magyar Kultúráért Alapítvány különleges felhívására Jobbágyi is sikeresen jelentkezett, amelynek köszönhetően most már a tájház udvarát egy Petőfi körtefa díszíti.

Petői Sándor körtefája, Jobbágyi
Schoblocher István (jobbra) ültette el a facsemetét
Fotó: Vendel Lajos / Forrás: Nool.hu

Az ünnepélyes faültetésen Begelláné Kővári Mária, aki kezdeményezte a pályázatban való részvételt úgy fogalmazott, hogy a felhívásban meg kellett indokolni, hogy a település milyen módon kapcsolódik Petőfi Sándorhoz, valamint a faluban lévő gyümölcstermesztés szokásairól és hagyományairól is be kellett számolni. 

– Jobbágyi közvetve kapcsolódik Petőfi Sándorhoz és az 1848-as március 15-i eseményekhez. Itt élt és a helyi temetőben van nyugvóhelye ugyanis Bérczi Károlynak, aki író, műfordító és újságíró volt. Ő maga Széchenyi István közvetlen munkatársa lehetett, ő alapította az első sportlapot és tagja volt például a Petőfi Asztaltársaságnak és a Kisfaludy Társaságnak, valamint kapcsolódott a márciusi ifjakhoz is – közölte Begelláné Kővári Mária.

Petői Sándor körtefája, Jobbágyi
Méltó helyszín a fának a jobbágyi tájház udvara
Fotó: Vendel Lajos / Forrás: Nool.hu

Hozzátette: a gyümölcstermesztés is e családnévhez kapcsolódik, ugyanis Bérczy Károly fia, Géza a 20. század elején jelentős birtokosa volt a falunak. Ez az időszak volt Jobbágyi gyümölcstermesztésének a virágkora. E helyen birtokolta Bérczy Géza hazánk legnagyobb területű cseresznyeültetvényét. Közel 1800 fa volt a hegyen és még a bécsi piacra is szállították a gyümölcsöt.

Schoblocher István kiemelte, hogy a mostani körtefa elültetése egy fontos esemény a település életében, hiszen Bérczy Károlynak sok kötődése volt Petőfi Sándorhoz és Jobbágyi egykor valóban híres volt cseresznyéjéről. Mint mondta, a körtefa illeszkedik a tájházhoz is, hiszen itt örökítették meg a régi hagyományokat. Ezt az épületet pedig a jövőben szeretnék tovább bővíteni és szépíteni.

Petői Sándor körtefája, Jobbágyi
Újabb nevezetességgel gyarapodott a település, ahol a gyümölcstermesztés is jelentős hagyományokkal bír
Fotó: Vendel Lajos / Forrás: Nool.hu

A polgármester hangsúlyozta, hogy egy településen életében a múltat mindenképpen meg kell őrizni.
A rendezvényen az érdeklődőket ünnepi műsorral is fogadták, amely során fellépett a Nagy Hársas Népdalkör, a Jobbágyi Daloskör, de verseket is hallhattak gyerekek előadásában és Maczkó Mária, eMeRTon-díjas népdalénekes is koncertet adott.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában