Kutatás

2023.11.09. 19:28

Ostromtábort tártak fel Drégely váránál a salgótarjáni múzeum szakemberei

Egy ostromhelyszínt és ostromtábort is be tudott azonosítani a fémdetektoros kutatással Drégelyváron a Dornyay Béla Múzeum csapata a közelmúltban.

Veres Edina

A csapat Drégely várát és környezetének egy részét fésülte át fémdetektoros kutatással egybekötött terepbejárás során.

Forrás: Dornyay Béla Múzeum Facebook-oldala

Leletekben gazdag napot töltöttek a közelmúltban Dornyay Béla Múzeum munkatársai Nyugat-Nógrádban. A salgótarjáni intézmény Facebook-oldalán számolt be arról, hogy lelkes csapatuk nemrég a börzsönyi erdők fölé magasodó Drégely várát és környezetének egy részét fésülte át a fémdetektoros kutatással egybekötött terepbejárás során. A bejegyzés szerint a munkát nem segítette, hogy a kiszemelt területeket az egykori nagyoroszi laktanya gyakorlótérként használta. A résztvevők kitartása ugyanakkor meghozta gyümölcsét, méghozzá szépen formált leletek képében.

„Sikeresen azonosítottunk egy ostromhelyszínt, illetve magát az ostromtábort is. A várban rengeteg csokipapír, valamint sörös doboz nyitófüle mellett több korszak pénzérméi jelezték az erősség középkori és kora újkori használatát” – írták a posztban. A tájékoztatás arra is rávilágított, hogy a délután folyamán a Pázmány Péter Katolikus Egyetem hallgatói és a Közösségi Régészeti Egyesület tagjai látogattak el a terepbejárás helyszínére Rácz Tibor Ákos és Lóki Róbert vezetésével. 

A „vendégek” a szomszédos ipolysági – Šahy, Szlovákia – ásatásról érkeztek az erősséghez, ahol végül Szolnoki Tamás előadásában ismerkedhettek meg a vár történetével. A salgótarjáni múzeum bejegyzésének végén a köszönet szaváé volt a főszerep, amely az önkéntesek mellett Bezeczky Árpádnak szólt a nap folyamán nyújtott segítségért. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában