Polgári Szalon

2023.11.08. 08:43

Nógrádban járt Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő

Szentkirályi Alexandra látogatást tett szűkebb hazánkban kedden este. A kormányszóvivő Pásztón, Kazáron és Salgótarjánban is járt.

Nagy Orsolya

Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő

Forrás: Nool.hu

Fotó: Vendel Lajos

A kormányszóvivő a salgótarjáni Polgári Szalon, valamint Becsó Zsolt országgyűlési képviselő vendége volt. Szentkirályi Alexandra úgy fogalmazott, a legutóbbi országjáráson is azt gondolták, hogy nehéz a helyzet, hiszen akkor már kitört az orosz-ukrán háború, túl voltunk a koronavírus-járványon és elszenvedtük a gazdasági nehézségeket.

– Azóta nem lett jobb a helyzet, mert nem lett béke, nem lett egyszerűbb a világ működése, nem lett nyugalom, nem lehetünk a világot tekintve nagyobb biztonságban, mint korábban. Zajlik egy orosz-ukrán háború, a migráció részben ennek a háborúnak köszönhetően erősebben nehezedik ránk, mint korábban. Az izraeli-palesztin konfliktus kirobbanásával pedig gyakorlatilag a terrorizmus is felütötte a fejét, nem olyan messze tőlünk, amelynek hatására a migráció is felerősödött. Nagyon jó döntést hoztunk, amikor azt mondtuk, hogy mi ebből nem kérünk. Ezen túlmenően Brüsszelben is van egy komoly vitánk a pénzekről – közölte Szentkirályi Alexandra.

Hozzátette: minden nyomás ellenére azt tudjuk mondani, hogy Magyarországon biztonságban vagyunk. Béke és kiszámíthatóság van. Egy ilyen helyzetben arra van szükség, hogy összefogjunk, hogy közösen hallassuk a hangunkat, ehhez nyújt támaszt a nemzeti konzultáció is. Egy ekkora országnak, ekkora ellenszélben nincs más esélye, csak az, hogy egységesen lépjen fel, de a kormányszóvivő szerint ez sem egyszerű.

Folyamatos a nyomásgyakorlás

A kormány szeretné, ha az európai uniós viszony egy jó, harmonikus és egymást értő, egymás életébe nem bele szóló viszony lenne, de folyamatos nyomásgyakorlás van, migrációs ötletek és pénzügyi zsarolás. A kormányszóvivő kitért az orosz-ukrán háborúra is, a brüsszeli szankciókra és annak következményeire, így például a gázra, az unió által követelt összegekre, de az ukrán gabonára is. 

A háború esetében azonnali tűzszünet kellene, nem olajat önteni a tűzre.

A migránsokkal kapcsolatban kifejtette: azzal, hogy beengedték őket Európába, beköltözött a terrorveszély is. Hazánkban szerencsére nincsenek ilyen problémák, hiszen nem engedtük be az illegális bevándorlókat. 

Folytatódik a családok támogatása

Szentkirályi Alexandra kiemelte, hogy a családtámogatás folytatódik a kormány részéről, de megmarad a kamatstop, a 13. havi nyugdíj is. Dolgoznak azon, hogy letörjék az inflációt és munkahelyeket teremtsenek, de teljesítik a Brüsszel által kiszabott pontokat is. Ezeket mind megcsinálták már, de az unió még mindig nem adta oda az ígért pénzt. Hangsúlyozta: nem lesz egyszerű a következő fél év, de közös erővel fel lehet lépni a nehézségek ellen, az érdekeink szerint.

A kormányszóvivő pásztói és kazári látogatásáról későbbi cikkünkben számolunk be részletesen. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában