Nool.hu podcast

2023.11.30. 19:53

Mindennapi függőségek – szenvedélybetegségek egy nógrádi szakember szemével (podcast)

A nool.hu podcast sorozatának vendége nem ismeretlen az olvasók és hallgatók számára. Dr. Sótér Eszter pszichiáterrel, a Pásztói Margit Kórház pszichiátriai szakrendelésének orvosával néhány hete a szorongásos kórképekről beszélgettünk. Ez alkalommal egy másik témát, a függőségeket járjuk körbe.

Gulyás Edina

Dr. Sótér Eszterrel ismét fontos témát vizsgáltunk meg

Forrás: Nool

Fotó: Vendel Lajos

Igen aktuális és szinte kimeríthetetlen témát boncolgatunk legújabb podcastünkben: dr. Sótér Eszterrel ezúttal egy sokakat érintő betegségről, a függőségekről beszélgetünk. Elsőre szinte mindenkinek az alkohol-, a gyógyszer-függőség, vagy a dohányzás jut eszébe a téma kapcsán, azonban napjainkban szintén égető problémát okoz a dizájnerdrogok jelenléte és a fiatalokat beszippantó digitális függőség is.  

Beszélgetésünkből kiderül, hogy milyen okok vezetnek a betegség kialakulásához, szó esik a kezelési módokról és arról, hogy hazánknak nincs alkohol- és drogstratégiája, így nehéz megtalálni azokat a segítő szervezeteket és szakembereket, akikhez fordulhatnak a szerhasználók. 

Dr. Sótér Eszter beszámol arról is, hogy egyes kimutatások szerint Magyarországon a felnőtt férfi lakosság 36, míg a nők 7 százaléka alkoholista, és napjainkban is sokan szégyellik ezt beismerni. Ahogy a családtagok közül is kevesen látják be, hogy nekik is dolguk és felelősségük van ezekben az esetekben. 

Talán a beszélgetés egyik legfontosabb mondata az, hogy a függőség ellentéte a kapcsolat. Ezért a szülőknek és más családtagoknak is megértéssel, támogatással kell a gyermekek felé fordulni. Amennyiben jól működik ugyanis a családon belüli szövetség, felvértezhetjük gyermekeinket a rájuk leselkedő veszélyekkel szemben. A napjainkban piacon lévő, olcsón elérhető dizájnerdrogok hatása ugyanis sok esetben még a szakemberek előtt sem ismert, így akár egyszeri használatuknak is súlyos, visszafordíthatatlan következménye lehet. 

A téma érdekes, sokszor megdöbbentő és sokakat érint. Érdemes ezúttal is velünk tartani!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában