Érzelmek

2023.11.02. 08:07

Miért sírunk, amikor szomorúak vagyunk? Így működnek a könnyek!

A halottak napjához közeledve sokan emlékeznek szeretteikre, Nógrád-szerte megnő a forgalom a temetőkben és környékükön. Jövet-menet látni ilyenkor kisírt szemű embereket, az emlékezés kísérőtársai ugyanis gyakran a könnyek. De miért is könnyezünk, amikor szomorúak vagyunk?

Nool.hu

Érzelmeink hozzák elő a könnyeket

Forrás: Shutterstock

Gyermekkorunk óta tudjuk, hogy a szomorúság fizikai jele a könnyezés. Vajon egy tanult viselkedési formáról van szó, vagy biológiai oka van a sírásnak? A tudósok szerint inkább utóbbi az igaz: a könnyezés jellemzően nem egy szimbolikus, tudatos kifejezése érzelmeinknek, hanem komplex biológiai folyamatok eredménye. A könnyeket speciális mirigyek termelik a szemeinkben. A szimpatika.hu korábbi cikkéből kiderül, a könnynek három fő típusa van: a szem nedvességéért felelő az úgynevezett bazális könnyek, a védelmi funkcióval bíró reflexkönnyek és az érzelmi könnyek.

Amikor szomorúak vagyunk, az agyban található limbikus rendszer aktívvá válik. Ez a rész felelős az érzelmekért, különösképpen a félelemért és a szomorúságért, illetve az azokra adott válaszreakciókért. Bár a pontos mechanizmust még kutatják, az szinte biztos, hogy ez az agyi terület „dönt” az érzelmek miatti sírásról is. Egyes elméletek szerint a könnyezés lehet egyfajta megkönnyebbülés vagy stresszreakció is.

A halottak napján hajlamosak vagyunk elmélkedni az élet nagy kérdésein, a könnyek biológiája pedig csak egy aprócska puzzle testünk kirakójából. Az érzelmeknek és a testünk működésének mélyen összefonódó okai vannak: a szomorúság és a könnyek kísérik az emlékezés pillanatait, és emlékeztetnek minket arra, hogy mennyire emberiek vagyunk.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában