Omlásveszély

2023.11.05. 14:18

Továbbra sem látogatható a nógrádi vár – még nem végezték el a karbantartási munkálatokat

Mint arról portálunk tavasszal beszámolt: a nógrádi várnak több kritikus falszakasza is volt, amelyeknek állagmegóvása nem várhatott tovább. Ezért április 25-én a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. élet- és balesetveszély miatt teljes egészében lezárta a várat a munkák teljes körű elvégzéséig, október 31-ig. A határidő lejárt, azonban a tevékenységeket még nem végezték el, így továbbra sem látogatható a megye népszerű turisztikai attrakciója.

Lászlók Judit

Omlásveszély miatt bezárt a látogatók előtt a Nógrádi vár

Forrás: Nool

Fotó: Hüvösi Csaba

Varga Richárd, a község polgármestere portálunk érdeklődésére elmondta, hogy az MNV Zrt. tavasszal lezárta a látogatók elől a nógrádi várat karbantartási munkálatok elvégzése miatt. Kifejtette továbbá: ekkor arról informálták az önkormányzatot, hogy október 31-ig elvégzik a szükséges tevékenységeket. Ezért az időponthoz közeledve személyesen kereste meg az MNV Zrt.-t, az ingatlan kezelőjét. Kiemelte, hogy a salgótarjáni találkozót követően kérte, hogy írásban is erősítsék meg a szóban elhangzottakat. Az MNV Zrt. pedig ennek eleget téve egy levélben is tájékoztatta az önkormányzatot a vár karbantartási munkálatairól. 

„A Nógrád Vármegyei Kormányhivatal Építésügyi és Örökségvédelmi Főosztály az ingatlan tekintetében jókarbantartási és veszélyelhárítási munkák elvégzésére kötelezte az MNV Zrt.-t, tekintettel arra, hogy az ingatlanon lévő várrom több szerkezeti eleme élet- és balesetveszélyes állapotban van” – olvasható az MNV Zrt. Salgótarjáni Irodájától kapott levélben. Hozzátették: az Örökségvédelmi Hatósági eljárás alapjául szolgáló tartószerkezeti szakértői vélemény alapján az ingatlan látogatók fogadására alkalmatlan műszaki állapotban van. Az Örökségvédelmi Hatóság a szóban forgó kötelezésről a határozat egy példányának megküldésével Nógrád Község Önkormányzatát is tájékoztatta. Az Örökségvédelmi Hatóság Határozatában foglalt rendelkezéseknek megfelelően társaságunk a veszélyelhárítási, jókarbantartási munkák teljes körű elvégzésének idejére az ingatlan lezárása, figyelmeztető jelzésekkel történő ellátása felől intézkedett.

A levélben kifejtették továbbá, hogy a területi iroda mellett működő gondnok heti rendszerességgel ellenőrzi és dokumentálja – a lezárás érdekében épített – kerítés épségét, a figyelmeztető táblák hiánytalanságát. A többször megrongált kerítéselemeket folyamatosan javítják, szükség esetén pótolják is. A kötelezés szerinti leesés elleni védelmet pedig végleges korlát kialakításával kívánják biztosítani.

Mindent megtesznek az újranyitás érdekében 

„Az ingatlan műemlék jellegére figyelemmel a hatósági bejelentéshez szükséges tervek elkészültek az Építésügyi Hatósági és Örökségvédelmi Osztály  irányába a bejelentést megtettük, amelynek tudomásulvétele megtörtént. A kivitelezésre vonatkozó árajánlatok bekérése felől intézkedünk. A kötelezés szerinti további előírt munkák ügyében tartószerkezeti szakvéleményt kértünk a szükséges munkák meghatározása és pontosítása céljából, miután a kötelezésben ezek nem kerültek részletezésre. Az elkészült szakvélemény alapján jelenleg egyszerűsített kiviteli terv készítése ügyében várjuk az árajánlatokat” – közölte az MNV Zrt. a levélben. 

Végül ebben kitértek arra is, hogy a kötelezésben szereplő déli bástya ügyében, tekintettel a többi feladattól eltérő jellegére – oldalfal megerősítése az omlásveszély elhárítására érdekében – a fentiektől külön kiviteli terv készítését tervezik annak érdekében, hogy a feladatszervezés és kivitelezés megfelelő időbeli ütemezéssel történjen.

– Jelenleg ez minden információnk a nógrádi vár helyzetével kapcsolatban, de lehetőségeinkhez mérten mindent megteszünk az újranyitás érdekében – hangsúlyozta a polgármester, aki bízik benne, hogy hamarosan megtörténik a karbantartás és újra látogatható lesz a vár.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában