Árvíz

2023.11.06. 14:38

Másodfokú árvízvédelmi készültséget rendeltek el Ipolytarnócnál

Másodfokú árvízvédelmi készültséget rendeltek el Ipolytarnócon, a folyamatos esőzések és a szlovák szakaszon mért vízszint miatt.

Gulyás Edina

Az elmúlt napok folyamatos esőzése és az Ipoly vízszintjének jelentős emelkedése miatt, valamint figyelembe véve a szlovák szakaszon mért eredményeket másodfokú árvízvédelmi készültséget rendelt el november 5-én, vasárnap délutántól a település polgármestere. Gál István portálunk megkeresésére arról tájékoztatott, hogy egyelőre lakóházakat nem veszélyeztet az ár, nem kellett senkit kitelepíteni. 

– A HELP mentőcsoport négy önkéntessel és két gépjárművel biztosít 24 órás figyelőszolgálatot a faluban. Amennyiben tovább emelkedik a vízszint, akkor azonnal be tudnak avatkozni, akár fél óra alatt biztonságos helyre költöztetjük a veszélyeztetett lakókat. A kritikus határ 360 centiméter – fogalmazott a polgármester. 

A községben nyolc lakóház érintett. 

A Vízügyi Főigazgatóság honlapján elérhető adatok szerint az Ipoly vízszintje november 6-án, reggel 9 órakor 352 centiméter volt. Gál István arra is kitért: az árvízvédelmi készültséget akkor vonják vissza, ha a folyó biztonságos szintre húzódik vissza. Bíznak abban, hogy nem lesz szükség beavatkozásra, ugyanis kis mértékű csökkenést tapasztaltak az utóbbi órákban. 

Szőllős Alexandra, a Nógrád Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság helyettes szóvivője elmondta: egyelőre nincs teendőjük a tűzoltóknak, de folyamatosan figyelemmel kísérik az Ipoly vízállását. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában