Egészség

2023.11.02. 11:22

Ma van a D-vitamin világnapja, a nógrádi szakember elárulja, miért fontos a bevitele

Kovács Hetti salgótarjáni egészségmentor és természetgyógyász portálunknak elmondta, hogy a D-vitamint napfény vitamin, amely nagyon fontos szerepet játszik a szervezetben.

Nagy Orsolya

A D-vitamin gondoskodik az immunrendszer vírusok ellen küzdő sejtjeinek aktiválásáról, hozzájárul a fogak egészségéhez, az egészséges csontozat fenntartásához, de az izomműködéshez is. Hozzátette: ezen túlmenően csökkenti és megelőzi a fáradtságot, támogatja a szív- és érrendszer egészségét, valamint a kalcium és a foszfor normál felszívódását. Mint fogalmazott, bár napvitaminnak nevezzük, csak késő tavasszal és nyáron juthat belőle a nap segítségével. Télen gondoskodni kell a bevitelről.

– Az emberek sajnos nem veszik komolyan megyénkben, jóval kevesebbet visznek be a szervezetükbe, mint kellene és sokszor nem jó minőségűt. A D-vitamin hiánya pedig több problémát is okozhat, túladagolni viszont szinte lehetetlen – mondta a salgótarjáni természetgyógyász.

Lehetőség szerint sok időt kell a szabadban tölteni, de ez nem elég

A szakember kiemelte, hogy hiánya esetén jelentkezhet depresszió, fáradékonyság, de nagyon sok betegségnél ott van a hiányállapot. A természetgyógyász arra hívta fel a figyelmet, hogy sok időt kell a szabadban tölteni, hiszen még az ember kedve is jobb lesz a téli és őszi napsütésben. Ez viszont nem fedezi a napi D-vitamin szükségletet, így azt mindenképp pótolni kell. Fontos azonban, hogy csak minőségi terméket vásároljanak vitaminokból.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában