Egészségmegőrzés

2022.09.24. 06:50

Nógrádi szakemberek mondják meg a gyógyírt az őszi bajokra

A sok vitamin, a szezonális gyümölcsök és zöldségek fogyasztása, a rendszeres testmozgás, valamint a lelket melengető tevékenységek segíthetnek felkészülni az őszi, hideg időszakra a szakemberek szerint.

Nagy Orsolya

Nélkülözhetetlen a szezonális gyümölcsök és zöldségek fogyasztása

Forrás: Nool | Illusztráció

Fotó: Hüvösi Csaba

Hamar beköszöntött az ősz idén, így immunrendszerünk is támogatásra szorul már. Kovács Hetti salgótarjáni természetgyógyász és egészségmentor lapunknak elmondta, hogyan készítsük fel szervezetünket a hideg időszakra. 

– Nagyon fontos figyelni a légzésünkre, amely során elengedhetetlen, hogy orron vegyük a levegőt, ugyanis az megszűri a kórokozókat. Természetesen a vitaminbevitel is nélkülözhetetlen, de csak a minőségi terméket érdemes vásárolni. Ilyenkor javasolt a D3, K2-, illetve a C-vitamin és a magnézium fogyasztása, de a multivitamin- és ásványianyag-komplexeket is lehet szedni – közölte Kovács Hetti. 

Hozzátette: annak, aki eleget alszik, megfelelő az étrendje és az életvitele, valamint jól kezeli a stresszt is, biztos, hogy erős lesz az immunrendszere

Az egészségmentor arra is kitért, hogy ősszel érdemes elővenni a természet kincseit, így például a fahéjat, a kurkumát, a citromot, de a gyömbért is. Ezekből ugyanis kiváló, a szervezetre jótékony hatást kifejtő tea készíthető. 

Ezen túlmenően a szezonális ételek is tele vannak vitaminnal és ásványi anyaggal, mint például a cékla, a répa, a káposzta, a sütőtök, a fokhagyma és a burgonya. 
Kovács Hetti kiemelte, hogy a megfelelő folyadékfogyasztás és a rendszeres testmozgás is elengedhetetlen ebben az időszakban. 

Szomorkás időszak ez

Tupi Éva tarot-tanácsadó és a lélek doktornője kiemelte, hogy ilyenkor az egyik legfontosabb, hogy elfogadjuk, vége a nyárnak. 

– Ez mindig egy picit szomorkás, nehezebb időszak. Ahogy beszélgetek az emberekkel, kiderül, hogy sokaknak nem az év eleje, hanem a szeptember az év kezdete. Lassan megyünk a hűvösebb és zordabb napok felé, amelyre a lelkünket is fel kell készíteni. Az ősz sokak számára a számvetés és a visszahúzódás ideje, de nem kell, hogy borongós legyen. Éppen ezért figyelni kell arra, hogy mivel vesszük körbe magunkat – mondta Tupi Éva. 

Kifejtette: jelentősek a színek, így például a sárga, a barna, a mustár, az arany, de a narancs is. Emellett a fények és az illatok is fontosak, mint a fűszerek, a forró tea aromája, de a citrusos gyümölcsök, a levendula, az ilang-ilang és a rozmaring. Érdemes gyógynövényes fürdőt venni, vagy illóolajat használni, esetleg gyertyát gyújtani, de a szauna is kiváló a hidegben. 

– Ilyenkor jólesik az embernek bekuckózni egy puha takaró és egy jó könyv kíséretében, ez mind lélekmelengető. Ugyanakkor a mozgás is nagyon fontos, ősszel is kell a napi séta a friss levegőn. A mozgás boldogsághormont termel, amelyre nagy szükség van ilyenkor, de a D-vitamin is elengedhetetlen – hangsúlyozta a szakember. 

Mint mondta: a szociális kapcsolatokat is ápolni kell a bekuckózás mellett. Az időjárás pedig nagymértékben befolyásolja a hangulatot, de a napsütéses napokat érdemes kihasználni. A legfontosabb pedig, hogy mindenki megtalálja a számára legjobb tevékenységet, amely melengeti a lelket. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában