Movember

2023.11.17. 18:48

Lépéselőnybe kerülhettek az érdeklődők a rákkal szemben a tarjáni alapszervezet eseményén

Csordultig telt érdeklődőkkel a Balassi Bálint Könyvtár a Magyar Rákellenes Liga (MRL) Salgótarjáni Alapszervezetének csütörtöki rendezvényén, amely során – november lévén – a férfi egészségé volt a főszerep. Az alapszervezet megannyi naprakész információ mellett többféle szűrővizsgálat igénybevételére kínált lehetőséget a Nógrád Vármegyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztályával karöltve.

Veres Edina

Több mint százhatvanan jelentkeztek a különböző szűrésekre és vizsgálatokra

Forrás: Nool

Fotó: Hüvösi Csaba

Hosszú sorban vártak a szűrővizsgálatokon való részvételre az érdeklődők csütörtökön a Magyar Rákellenes Liga (MRL) Salgótarjáni Alapszervezetének Lépéselőny a rákkal szemben című eseményén. A rendezvénynek a Balassi Bálint Könyvtár adott otthont, ahol elsőként Kreicsi Mária, az alapszervezet elnöke köszöntötte a megjelenteket, akiknek ezután a Movember mozgalomról, valamint a 10 Ezer Lépés Programról beszélt. Ezt követően a látogatók a prosztatarák legújabb kezelési lehetőségeiről tekinthettek meg egy riportfilmet, majd dr. Beöthe Tamás Test és lélek című videóelőadása nyomán hallhattak a témával kapcsolatos érdekes információkat.

A programmal kapcsolatban Kreicsi Mária, az MRL Salgótarjáni Alapszervezetének elnöke portálunk érdeklődésére elárulta: több éves hagyomány már, hogy csapatuk csatlakozik a Movember mozgalomhoz.

– Októberben a hölgyek egészségére fókuszáltunk, míg a november a férfiak egészségének a hónapja. A Movember megmozdulás Ausztráliából indult 1999-ben, amikor is a férfiak egy hónapon át nem vágták le arcszőrzetüket. Ezzel kívánták felhívni a figyelmet a férfiak egészségére, középpontban a prosztataráknak és a hereráknak a megelőzésére, valamint a korai stádiumban való felfedezésüknek a fontosságára – fejtette ki Kreicsi Mária, aki azt is elmondta, hogy ez előbbi kór évi 4500 férfit érint, és sajnos a legtöbbször már késői stádiumban fedezik fel. Ugyanakkor napjainkban már fejlett diagnosztikai és terápiás lehetőségek állnak rendelkezésre, amelyeknek köszönhetően a korai stádiumban felfedezett prosztataelváltozás tünetmentessé szelídíthető.

A kora stádiumban diagnosztizált hererákos esetek gyógyulási aránya 100 százalék

A salgótarjáni alapszervezet elnöke ezután áttért a másik daganatféleségre, azaz a hererákra, amely kifejezetten fiatal férfiakat, fiúkat érint.

– A leggyakrabban 20-25 éves korban fordul elő, de akár már 13-14 évesek esetében is találkozhatunk ezzel az elváltozással. Erről tudni kell, hogy nagyon gyorsan fejlődik és ad áttétet. Tehát kiemelten fontos, hogy a fiúk már kamaszkorban megismerjék a testüket, illetve elsajátítsák az önvizsgálat technikáját, amit minden hónapban javasolt elvégezni. Amennyiben bármilyen elváltozást tapasztalnak, akkor haladéktalanul urológushoz kell fordulni, hiszen ilyenkor akár egy-két hónap is sokat számít – hangsúlyozta az alapszervezet elnöke. Kreicsi Mária emellett arra is felhívta a figyelmet, hogy ugyan ez a rákfajta valóban gyorsan növekszik, de a jó hír az, hogy a korai stádiumban diagnosztizált esetek napjainkban már 100 százalékban gyógyíthatók.

– Fontos, hogy a férfiak is egészségtudatosak legyenek, ami nem merül ki a kiegyensúlyozott táplálkozásban és a mozgásban gazdag életvitelben. Elengedhetetlen, hogy végezzenek önvizsgálatot, és járjanak el rendszeresen szűrővizsgálatokra. A szakemberek azt mondják, hogy noha a prosztatarákkal az 50-60 éves korosztály érintett a leginkább, de 40 év fölött már előfordulhat az elváltozás megjelenése. Éppen emiatt már ekkortól javasolt számukra évente felkeresni az urológust, de legalább a PSA-teszt elvégzése mindenképpen ajánlott – húzta alá Kreicsi Mária, aki a rendezvény címválasztásával kapcsolatban rámutatott, hogy mindennek fényében a lépéselőny azért fontos, hogy legyen esély a gyógyulásra, a tünetmentessé tételre.

Több mint százhatvanan jelentkeztek a különböző szűrésekre és vizsgálatokra

Az MRL Salgótarjáni Alapszervezetének elnöke emellett a 10 Ezer Lépés Programot is ismertette portálunk számára röviden. Mint fogalmazott: hazánkban ez a megmozdulás 2017 óta fut. Ekkor jelentette ki Prof. Dr. Nyirády Péter Pécsett, az urológiai kongresszuson, hogy a statisztikák és a tapasztalatok szerint a rendszeres, napi 10 ezer lépésnek megfelelő mozgásaktivitás 35-40 százalékkal javítja az életkilátásokat. Éppen ezért a csütörtöki programon is arra buzdítottak minden látogatót az alapszervezet tagjai, hogy kövessék ezt az ajánlást annak érdekében, hogy „lépéselőnybe” kerülhessenek. Az üzenet pedig szép számú érdeklődőhöz eljutott, hiszen a rendezvényen nem kevesebben, mint 165-en jelentkeztek a különböző szűrővizsgálatokra, amelyek között szerepelt a PSA-szűrés, vagy éppen a vérnyomás-, a vércukor- és a koleszterinszint ellenőrzés. 

A Nógrád Vármegyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztályának köszönhetően a résztvevők előtt adott volt a lehetőség – tanácsadással egybekötött – testanalízis készítésére is. A nap témájával kapcsolatos kérdéseikkel a megjelentek dr. Vincze Máté urológus rezidenshez fordulhattak, aki személyes konzultáció során fejtette ki válaszait. Dr. Demeter Judit fogorvos a jelentkezőknél szájüregi szűrést végzett, illetve a különböző vizsgálatok mellett a megjelentek írásos és szóbeli tájékoztatást is kaphattak. 

A helyszínen a Semmelweis Egyetem Kanizsai Dorottya Többcélú Szakképző Intézményének a diákjai az emlő, a here és a szájüregi önvizsgálat technikáját sajátíthatták el, majd egy totó segítségével adhattak számot arról, hogy mennyi információt jegyeztek meg a hallottakból.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában