Peres ügyek

2023.11.15. 08:07

Húsz éve alakult újjá a nógrádi ügyekben is eljáró Fővárosi Ítélőtábla

Több mint fél évszázados kényszerszünet után húsz éve alakult újjá a nógrádi ügyekben is eljáró Fővárosi Ítélőtábla, amely azóta a bírósági szervezet megbecsült, elismert szereplője, kiváló megalapozottsági és időszerűségi mutatókkal.

Nool.hu

Fővárosi Ítélőtábla, illetve elődeinek történetét Ribai Csilla, a testület elnöke idézte fel a napokban az ítélőtábla Médiaklub elnevezésű eseményén Budapesten. Elmondta, hogy a rendszerváltoztatás utáni igazságügyi reform tette lehetővé a kommunista diktatúra idején, 1950-ben megszüntetett táblabíróságok újjászervezését – számolt be a Magyar Távirati Iroda. 

A táblabíróságok fellebbviteli bíróságokként működnek, 2003 nyarán Budapesten, Szegeden és Pécsen kezdték meg munkájukat, 2004. július 1-től pedig Debrecen és Győr székhellyel alakultak újra a felsőbíróságok – ismertette az MTI a Fővárosi Ítélőtábla elnökének a gondolatait.

Hozzátették: Egriné Salamon Emma, a Fővárosi Ítélőtábla elnökhelyettese arról beszélt, hogy a Fekete Sas utcai épületükben nemrég kiállítás nyílt, amely a Budapesti Királyi Ítélőtábla történetét mutatja be egyebek mellett olyan kordokumentumokkal, mint a kiegyezést követő jogi reformokat lehetővé tevő megállapodás, amelyen mások mellett Ferencz József osztrák császár, Andrássy Gyula miniszterelnök és Deák Ferenc aláírása is szerepel. Szintén látható a Károlyi- és a második Rákosi-per ítéletének eredeti, kézzel írt példánya, vagy a biatorbágyi robbantóra, Matuska Szilveszterre kirótt halálos verdikt.

Kovács Helga Mariann, a Fővárosi Ítélőtábla Polgári Kollégiumának tanácselnöke a sajtóban megjelenő helyreigazításokról beszélt. Mint mondta: a bíróságok általános tapasztalata az, hogy a sajtószabadság határai tágulnak, az elektronikus média térhódításával viszont gyakoribbak lettek a kisebb jelentőségű pontatlanságok. – A peres esetekben a bíróságok megengedők a sajtó javára a többféleképpen értelmezhető szövegekkel – idézte az MTI. 

Mint arról korábban beszámoltunk: dr. Ribai Csilla, a Fővárosi Ítélőtábla portálunknak adott interjújában a Balassagyarmati Törvényszék munkáját is ismertette.

Mint mondta: a Fővárosi Ítélőtábla Büntető Kollégiumához érkezett ügyek 5,6 százalékát a Balassagyarmati Törvényszék fellebbezett ügyei teszik ki. Általánosságban megállapítható, hogy a Balassagyarmati Törvényszék mind az elsőfokú, mind pedig a másodfokú határozatainak megalapozottsága javult 2021-hez képest.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában