Mindenszentek

2023.11.01. 20:10

Az emlékezés lángjainak fényében úsznak a nógrádi temetők ma éjszaka

Mindenszentek napjának estéjén idén is az emlékezés lángjainak fényében tündökölnek szűkebb hazánk sírkertjei. Akadtak hozzátartozók, akik már előző hétvégén ellátogattak szeretteik nyughelyéhez, míg mások ugyanezt szerdán tették meg.

Veres Edina

Halottak napja és mindenszentek alkalmából fényárban úsznak a sírkertek. Képeink a zagyvapálfalvi alsó és a karancssági temetőben készültek

Forrás: Nool.hu

Fotó: Vendel Lajos

November 1-e, azaz mindenszentek az üdvözült lelkek emléknapja a keresztény világban, Magyarországon 2000 óta ismét munkaszüneti nap. Hagyomány hazánkban, így Nógrádban is, hogy ez alkalomból útra kelnek a hozzátartozók, és felkeresték elhunyt szerettük nyughelyét, hogy mécses gyújtással és virágok elhelyezésével idézzék fel az együtt töltött pillanatokat. Természetesen idén sem történt ez másképp.

Szinte kivétel nélkül hosszabbított nyitva tartással készültek a temetők mindenszentek napjára annak érdekében, hogy az esti órákban érkezők is megemlékezhessenek családtagjaikról, rokonaikról vagy ismerőseikről. Természetesnek mondható, hogy ez idő tájt nem csupán a sírkertekben, hanem azok környékén is megnő a forgalom, így például – ahogy azt a Nool.hu is megírta – Balassagyarmaton az ünnep miatt a város több pontján is megváltozott a közlekedés menete.

Egy nappal mindenszentek után, november 2-án, azaz halottak napján az elhunyt, de az üdvösséget még el nem nyert, a tisztítótűzben szenvedő lelkekre emlékezünk. A temetők a megannyi gyertya és mécses – egyre gyakrabban elektromos – lángjának köszönhetően sötétedés után még napokig fényárban úsznak majd, szemet gyönyörködtető látványba borítva az elhunytak nyughelyét, amelyet fotós kollégáink meg is örökítettek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában