Digitalizáció, oktatás

2023.11.29. 13:47

Átvehették az új, személyes használatú notebookokat a salgótarjáni gimnázium diákjai

Közel kilencven új notebookot oszthatnak ki a Salgótarjáni Bolyai János Gimnáziumban a digitális oktatáshoz való egyenlő hozzáférést biztosító projektnek köszönhetően. Az eszközök hivatalos átadó rendezvényét kedden tartották az oktatási intézményben.

Veres Edina

A Bolyaiban 89 notebook átadásával folytatódott a 2022 tavaszán megkezdett program

Forrás: Nool.hu

Fotó: Hüvösi Csaba

Szép számmal gyűltek össze a diákok és szüleik kedden délután a Salgótarjáni Bolyai János Gimnázium aulájában, ahol elsőként Pálfalvai Zoltán igazgató köszöntötte a nemrég megérkezett, új digitális eszközök hivatalos átadó eseményén megjelenteket. Mint mondta, a Klebelsberg Központ által megvalósított „Digitális oktatáshoz való egyenlő hozzáférés feltételeinek biztosítása a tanulók és a pedagógusok számára” című projekt keretében az iskolában 89 notebook átadásával folytatódik a 2022 tavaszán megkezdett program.

– Akkor a 9. évfolyamos diákjaink vehettek át laptopokat, míg idén a 7. és a 10. évfolyamos tanulók törvényes képviselői jelezhették notebook iránti igényüket a Kréta rendszerben. A program személyes használatú gépeken túl, intézményi használatra szolgáló eszközöket is biztosít majd az iskoláknak. Úgy gondolom, nem szorul különösebb magyarázatra, hogy ez a projekt, milyen jelentőségű, hiszen a tanítás, és tanulás folyamatát, illetve a tanárok és diákok közös munkáját fogja segíteni – hangsúlyozta Pálfalvai Zoltán. Az igazgató arra is rámutatott, hogy a 2020-as világjárvány következtében bevezetett tantermen kívüli, digitális oktatás, illetve munkarend időszakában a tanulók egy része azért nem tudott részt venni az online oktatásban, mert nem volt saját használatú eszköze. Hozzátette: a program ezt a hiányterületet szünteti meg és a projekt eredményeképpen már a hetedik, kilencedik, tizedik és tizenegyedik évfolyamos bolyais tanítványok rendelkezhetnek új notebookkal.

A köznevelési stratégia fontos eleme a digitális fejlesztés

A Salgótarjáni Tankerületi Központ képviseletében Simon Tibor tankerületi igazgató osztotta meg a jelenlévőkkel a programhoz fűződő gondolatait. Beszédében kifejtette: az Európai Unió számára készített, a 2021-2030-as időszakra szóló köznevelési stratégia egyik központi elemét alkotja a digitális kompetenciák és szolgáltatások fejlesztése.

– A Klebersberg Központ, mint konzorcium vezető által vezetett projekt összköltségvetése meghaladja a 201 milliárd forintot. A kezdeményezésben több, mint 3000 intézmény vesz részt. A program elődje keretében már 45 ezer 630 tanári laptopot adtak át. A projekt futamideje alatt, felmenő rendszerben a felső tagozatos általános, valamint a középiskolás tanulók számára összesen 529 ezer, míg a pedagógusoknak 55 ezer notebookot adnak át – tért ki a kezdeményezés részleteire Simon Tibor, aki azt is elárulta: a 2022 februárjában megvalósított, első körös kiosztást követően, idén hazánkban 140 ezer új notebook átadása történik meg. A köznevelés digitális fejlesztése pedig nem ér itt véget, hiszen ahogy a Salgótarjáni Tankerületi Központ igazgatója aláhúzta: 2024. december 31-ig a projektben résztvevő köznevelési intézmények részére modern megjelenítő eszközöket – azaz interaktív paneleket –, továbbá a tanulói kreativitást és probléma megoldó képességet fejlesztő eszközöket, így például programozható robotokat és mikroáramköröket, drónokat szállítanak majd ki. 

Nagyban segítik az oktatást az új digitális eszközök
Fotó: Hüvösi Csaba / Forrás: Nool.hu

Végül Simon Tibor úgy fogalmazott: véleménye szerint ezeknek a lehetőségeknek a megteremtése a mai digitális világban létfontosságú, emiatt is örül, hogy kedden a Bolyaiban a szülők és a diákok kézhez kaphatták az új informatikai eszközöket. Az esemény zárásaként pedig nem is maradt más hátra, minthogy a megjelent érintettek átvegyék a személyes használatú notebookokat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában