Madách 200

2023.11.16. 09:28

A Madách-emlékév alkalmából felavatják Fráter Erzsébet szobrát Balassagyarmaton

Fráter Erzsébet szobrának újraállítására a Madách-emlékév ad apropót. Párkányi Raab Péter szobrászművész alkotását november 19-én, vasárnap ünnepélyesen is felavatják Balassagyarmaton.

Lukács Zsófia

Madáchné szobra egy oszloptalapzaton, Balassagyarmat főterén, a Vármegyeháza előtt kap helyet. Az avató ünnepség vasárnap 14 órakor a Városháza dísztermében, Praznovszky Mihály irodalomtörténész „Aki belehalt a halhatatlanságba – Fráter Erzsébet története” című előadásával veszi kezdetét. Ezt követően 14 óra 30 perctől a Vármegyeháza délnyugati sarkánál Párkányi Raab Péter, Kossuth-díjas szobrászművész Fráter Erzsébetről mintázott szobrát ünnepélyesen is újraállítják.

– Párkányi Raab Péter szobrászművész, városunk díszpolgára, az egykori Fráter Erzsébet nevét viselő leánykollégium felkérésére készítette el a mellszobrot az Ady Endre utcai – intézmény jelenleg Szent Imre Keresztény Általános Iskola – udvarára. Az andezit kőfülkébe helyezett bronzszobor felavatását 1991. november 19-én, Erzsébet napján, Czine Mihály irodalomtörténész jelenlétében tartották – mondta el korábban portálunknak Csach Gábor polgármester.

Hozzátette, hogy a kollégiumi ingatlan az egyházak kárpótlása keretében 1997-ben a Szalézi rendhez került, akik rögtön megváltoztatták az intézmény nevét (Szalézi Leánykollégiumra, majd Kollégiumra). Egy ideig még ott állt a „ledér nőszemély” szobra a bejárattól elfordulva, az utca felé tekintve, majd 2001-ben a rend visszaadta a városnak azt, 2002-ben pedig az andezit kőfülke is eltűnt az udvarról, a szobrot a Vármegyeháza raktárába, a kőfülkét pedig a terényi szoborparkba szállították.

– Fráter Erzsébet szobrának újraállítására a Madách-bicentenárium ad apropót. Több szakemberrel és az alkotóval is egyeztetve helyszínként a város főterét javasoljuk, a Vármegyeháza előtt. Madách az épületben tartott 1843-as megyei bálon szeretett bele a lángolóan fiatal hölgybe. Az épület nyugati részére kerülne a szobor egy hársfa alá, rusztikus fehér kőtalapzaton – hangsúlyozta Csach Gábor.

Arra is kitért, hogy a szobor óda a női szépséghez, és egyben allegóriája is a nők egyenjogúságának.  – A szobor nem csak a hiábavalóság, de a megbocsátás jelképe is lehet. A november 19-én, Erzsébet-napon tervezett újraállítás ezeken túl emléket is állít a tavaly elhunyt barátunknak, Balassagyarmat díszpolgárának, Andor Csabának és a múlt századi szakirodalom által „erzsológusoknak” nevezett irodalmároknak egyaránt – fogalmazott a polgármester.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában