Magyar Tudomány Ünnepe

2023.11.14. 19:30

A globális kihívásokra keresték a válaszokat a szécsényi konferencia résztvevői

A Magyar Tudomány Ünnepe alkalmából a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Miskolci Akadémiai Bizottságának (MAB) Nógrád Megyei Szervezete „Tudomány: válaszok a globális kihívásokra” címmel konferenciát rendezett hétfőn Szécsényben, a Magyar Nemzeti Múzeum (MNM) Forgách-Lipthay Kastélymúzeumában.

Lászlók Judit

Dr. Gréczi-Zsoldos Enikő is elmondta gondolatait a konferencián

Forrás: Nool

Fotó: Vendel Lajos

A konferencián Csukáné Szerémy Andrea, Szécsény alpolgármestere köszöntötte a megjelenteket. 

– Mi, laikus állampolgárok a hétköznapokban fogyasztói vagyunk mindannak a tudományos eredménynek, amelyet a tudósok, a kutatók hosszú, fáradtságos munkával tárnak fel, amelyet annak köszönhetünk, hogy ők a kutatómunkát sokszor nem csak tevékenységnek, hanem missziónak tekintik – fogalmazott az alpolgármester a köszöntőjében. Hozzátette: az idei Magyar Tudomány Ünnepének mottója a következő: „Tudomány: válaszok a globális kihívásokra” Ez számunkra azt jelenti, hogy a tudományoknak reagálniuk kell az emberiség egyetemes kihívásaira is.

Kiemelte továbbá: tudósaink nélkül elvesznénk az információrengetegben, de bízunk benne, hogy a tudomány megtalálja a globális kihívásokra, a kérdésekre a helyes válaszokat. Egyes kutatási eredmények pedig lehetnek egyetemesen, országosan, vagy éppen szűkebb hazánk tekintetében fontosak.

– A tudomány bármely terültén születtek és születnek is olyan kutatási eredmények, amelyek a nógrádi ember identitását erősítik, mert éppen a múlt feltárásával, elemzésével erősítik gyökereinket. A Magyar Tudományos Akadémia területi bizottságainak nagy szerepük van abban, hogy a tudományos gondolkodást, a kutatási eredményeket közel hozzák hozzánk, nem tudós emberekhez – hangsúlyozta Csukáné Szerémy Andrea.

Minden évben más helyszín ad otthont a rendezvénynek

A konferenciával kapcsolatban dr. Gréczi-Zsoldos Enikő, az MTA MAB Nógrád vármegyei elnöke, küldötte portálunk érdeklődésére elmondta, hogy a Magyar Tudományos Akadémia Miskolci Akadémiai Bizottságához Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves, illetve Nógrád vármegye tartozik és minden évben rendeznek egy konferenciát a Magyar Tudomány Ünnepe alkalmából. Hangsúlyozta továbbá: fontosak tartják, hogy minden évben más helyszín adjon otthont a rendezvénynek. Így a konferenciát korábban megrendezték már Salgótarjánban, Balassagyarmaton, illetve Pásztón is, amelyet ezúttal ismét Szécsényben tartottak meg. 

– Ezen a konferencián arra emlékezünk, hogy gróf Széchenyi István felajánlotta birtokainak egyévi jövedelmét a Magyar Tudós Társaság létrehozására, azonban azt csak kevesen tudják,a de több nemes, köztük nógrádiak is hozzájárultak ehhez a kezdeményezéshez. A Magyar Tudós Társaság utódja lett később a Magyar Tudományos Akadémia – közölte dr. Gréczi-Zsoldos Enikő. Hozzáfűzte: minden évben van egy témája a konferenciának, amely ezúttal „Tudomány: válaszok a globális kihívásokra” címet viselte. Ennek a rendezvénynek mindig az a szépsége, hogy Nógrádban nincs felsőoktatási intézmény, ugyanakkor sok különböző intézmény munkatársa végez valamelyik egyetemhez kapcsolódva tudományos munkát. Így ezek az emberek ezen az eseményen mutatják be az aktuális kutatásinkat.

A konferencián sokrétű előadást is hallhattak a jelenlévők 

A kivétel nélkül Nógrád vármegyei előadók között volt múzeumigazgató, néprajzkutató, geológus, történész, nyelvész és régész is, akik kutatómunkájuk bemutatása során a globális kihívásokra keresték a válaszokat. A konferenciát dr. Bagó József, Nógrád vármegye jegyzőjének a szavaival zárták.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában