Elnevezés

2023.10.10. 09:13

Zömök, a nyírjesi lápi ember nevét kapta az egyik külterületi utca Balassagyarmaton

Balassagyarmat történelmét, hagyományait, földrajzi sajátosságait figyelembevéve döntött a képviselő-testület egy külterületi utca elnevezéséről.

Lukács Zsófia

Zömök egykori lakóhelye, az égerláp Balassagyarmat és Ipolyszög között. A védett, 106 hektáros, értékes vizes élőhelyet a kiszáradás fenyegeti

Forrás: Nool.hu

Fotó: Faragó Zoltán

Nemrégiben tartotta októberi ülését az Ipoly-parti város képviselő- testülete. Többek között egy eddig elnevezéssel nem rendelkező külterületi út nevéről döntöttek.
A város rendeletének értelmében a közterület elnevezésénél figyelemmel kell lenni Balassagyarmat történelmére, hagyományaira, földrajzi sajátosságaira. Az elnevezés lehetőleg utaljon a közterületnek a városon belüli elhelyezkedésére, rövid és közérthető legyen.
– A 094-es helyraziszámú, kivett közút megjelölésű ingatlant Zömök utcának neveztük el. Zömök egy lápi ember volt, aki a szájhagyomány szerint a Nyírjesben és az égerláp területén éldegélt. A terület ikonikus alakja volt – mondta el portálunknak Csach Gábor polgármester.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában