Nool.hu videó

2023.10.29. 15:29

Rekord született: mintegy 300 trófeát mustráltak az érdeklődők Szentkúton (videó)

Október utolsó hétvégéjén, Szent Hubertusz-napjához közeledve Mátraverebély-Szentkúton megtartották az erdészek és vadászok hagyományos zarándoklatát. A nemzeti kegyhely ez évi utolsó búcsúján a hatodik alkalommal várta az érdeklőket a kelet-cserháti trófeaszemle.

Faragó Zoltán

Nem csak a kiállított trófeák számában született új rekord: a rendezvény mintegy 1500 érdeklődőt is vonzott, a parkoló is teljesen megtelt kocsikkal. A rendezvény már egy nappal korábban megkezdődött, pénteken szakmai konferenciát rendeztek a szarvasfélék agancstő-megbetegedéseiről, valamint a Szent Jakab éttermében vadgasztronómiai versenyen is összemérte tudását négy séf. A házigazda kegyhely mellett a szervezés és a kivitelezés is nagy részt az Ipolyerdő Zrt. kelet-cserháti és salgótarjáni erdészete, valamint a Szentkút környékén gazdálkodó Csente Vadásztársaság érdeme.

A trófeaszemlén ravatalra helyeztek egy nem sokkal korábban elejtett dámbikát is, amit aztán a Szent Hubertusz misére az oltár elé is átvittek. Az égiek mindenesetre a kegyeikbe fogadták résztvevőket, az előző napi, viharos széllel érkező esőzés után ragyogó napsütés fogadta a vendégeket.

Ismerik a természet törvényeit

A megnyitón a vendégeket páter Orosz Lóránt a kegyhely igazgatója köszöntötte, kiemelve, hogy a vadászok hivatásuknál fogva ismerhetik a természet törvényeit, amelyek Isten törvényei is. Fekete István, az egyik legnépszerűbb magyar író is gyakran hivatkozott műveiben a törvényre, ami Teremtő törvénye. Ezután Bagó József, Nógrád vármegye jegyzője köszöntötte a vendégeket, megemlítve, hogy szereti a Jóisten a vadászokat, mert nagyon szép időt adott a rendezvényre.

Bajnai Csaba, az Ipolyerdő Zrt. Kelet-Cserháti Erdészetének vezetője a szervezők nevében köszöntötte a résztvevőket és köszönetet mondott mindenkinek, aki részt vett az előkészítésben. Elmondta, hogy az érintett 24 vadgazdálkodásra jogosult közül 18 hozta el a bőgésben és a barcogás eddig eltelt időszakában elejtett bikák trófeáit, volt, amelyik hatvan felett hozott el Szentkútra. 

Az érdeklődő szakmai közönség minden eddiginél több, 292 trófeát láthatott a szemlén.

A korral megjönnek a trófeasúlyok is

Ezután Zám Zalán, a 202-es Nógrád-cserháti Vadgazdálkodási Tájegység fővadásza méltatta azok munkáját, akik az ez évi szemle eredményeiért nagyon sokat dolgoztak. Kifejtette: a bőgés idén úgy alakult, hogy néhány jó nap után szinte teljesen megszűnt, feltételezhető, hogy a gímek a környezeti változásokra reagálnak így: a vad indikátora ennek. Az idei eredmények nagyon szépek, bebizonyosodott, hogy kellő türelemmel még szebbek is lehetnek, a dám esetében a korral megjönnek a trófeasúlyok is. Reményét fejezte ki, hogy a jövőben azok a vadászatra jogosultak is elhozzák a trófeákat a szentkúti mustrára, akik eddig nem tették.

A szentmisét Fazakas Márton csornai premontrei apát koncelebrálta, szatmárnémeti zarándokok részvétele mellett. Szentbeszédében kiemelte, hogy a mai világ mindig a kifogást keresi, a rosszat, a félig üres poharat mutatja. Ezért is fontos, hogy a természetbe visszavonulva az ember a teremtett világra is figyeljen és észrevegye a jó dolgokat is. A szentmise után kihirdették a közönségszavazás eredményeit is, a résztvevők szavazhattak az év golyóérett, valamint selejt gím- és dámtrófeáira is. 

Programok színesítették a mustrát

Különféle kézműves termékek vására, kutyás bemutató, lézeres lövészet is színesítette a rendezvényt, ott volt szépirodalmi alkotásaival Szabó József pétervásárai vadászíró is. Délután a program két, Szentkútról szóló könyv bemutatójával ért véget.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában