Programajánló

2023.10.06. 16:16

Programokból ezen a hétvégén sem lesz hiány Nógrádban – csemegézzetek bátran!

Október első hétvégéje is rengeteg programmal kecsegtet szűkebb hazánkban. Palotáson a Tortafesztiválon tekinthetnek meg az érdeklődők süteménycsodákat, Szécsényben a vármegye legnagyobb szüreti felvonulását tartják, de a mulatságok sorából Hollókő is kiveszi a részét. Az Ipolytarnóci Ősmaradványoknál két világnap alkalmából szerveznek foglalkozásokat, míg vasárnap szentföldi kézműves termékeket helyeznek el a szentkúti kegytárgyboltban.

Veres Edina

Az édesszájúak most Palotáson találhatnak egy remek programot

Forrás: Nool.hu

Fotó: Szabó Péter

Színes programok teszik még „édesebbé” a palotási Tortafesztivált

Kilencedik alkalommal találhatnak szívüknek kedves programra az édesszájúak a palotási Tortafesztiválon, amelynek a helyi művelődési ház ad majd otthont. Ahogy arról portálunk is beszámolt, a rendezvény október 7-én, szombaton, reggel 7 órakor kezdődik regisztrációval és interaktív beszélgetéssel, amelyet Kadi Fatiha tortadesigner vezet. Ezután 11 órakor kezdődő megnyitó során elhangzanak a köszöntők, illetve színpadra lép a Palotási Gyermeklánc Óvoda, a Kenderike Néptánccsoport, valamint a Szenior Örömtánc Csoport is. A műsorokat követően 12 óra 30 perctől Gácsi Zoltán tart szakmai előadást, majd később Hajdú Steve műsorát élvezhetik a látogatók. Az érdeklődők 14 órától megkóstolhatják a különféle süteményeket és tortákat, míg egy órával később a Szabad Élet Zenekar foglalja el a világot jelentő deszkákat, majd 16 órától a Desperado feat. Timi formáció gondoskodik a jó hangulatról. Az eredményekre 17 órakor derül majd fény. Az egész napos rendezvény során a kicsiknek különböző gyermekprogramokkal, így például arcfestéssel, csillámtetoválással és játékokkal kedveskednek a szervezők.

Fesztivállal ünnepelik a szüretet Szécsényben

Szűkebb hazánk legnagyobb szüreti felvonulását és körtáncát készülnek megtartani a szécsényi kastélykertben és sétálóutcán október 7-én, szombaton a Szécsény Feszt nevű eseményen. Mint arról portáluk is beszámolt, a program 14 órakor a már említett felvonulással indul, majd egy órával később az érdeklődők a Palóc Néptáncegyüttes, az Iglice Táncegyüttes, a Szécsényi Népdalkör, illetve a Szécsényi Szenior Örömtánc Csoport hagyományőrző műsorait tekinthetik meg. Ezután a Delírium zenekar játszik a közönségnek, míg 19 órakor – a süteményverseny eredményeinek kihirdetése után – a Balkan Fanatik robbantja fel a színpadon a hangulatbombát. A fesztivál zárásaként végül Zoller Zsolt lép a színpadra.

Új regényét mutatja be Balassagyarmaton Hatala Csenge

Az Országos Könyvtári Napok program keretében Balassagyarmaton október 7-én, szombaton Hatala Csenge, a Hírzárlat című könyv szerzője osztja meg gondolatait az érdeklődőkkel legújabb kötetéről. Az Úton című regény augusztus 15-én jelent meg, abban az eddigi legszemélyesebb történetét foglalta írásba a szerző. Az eseménynek a Madách Imre Városi Könyvtár ad otthont 10 óra 30 perctől. A program során Rédei Renáta beszélget majd Hatala Csengével.

Mátranovákon is ünnepre ad okot a szüret

A hagyományoknak megfelelően idén is szüreti mulatsággal hangolódhatnak jókedvre a helyiek és a településre látogatók Mátranovákon. A programnak október 7-én, szombaton a Május 1. Művelődési Ház ad majd otthont, ahol 16 óra 30 perctől a helyi óvodások és iskolások műsorával kezdődik a mulatozás, majd a Lóca együttes szórakoztatja játékos-éneklős előadásával az egybegyűlteket. A MANTE néptáncegyüttes 19 órától ropja majd a táncot a színpadon a BEB zenekar muzsikájára. Később, a rendezvényt záró táncház során szintén a zenekar szolgáltatja majd a ritmust a mulatsághoz. A szervezők szőlővel, zsíros kenyérrel, illetve friss szőlőlével kínálják majd az érdeklődőket, akik számára szüreti játékokkal is készülnek. 

Két világnap is programmal tölti meg az Ipolytarnóci látogatóközpontot

A földtani sokszínűség és az állatok világnapjára is színes programokkal készülnek az Ipolytarnóci Ősmaradványoknál október 7-én, szombaton. Az Ősfenyő Belépő fogadóépületében szombaton 10 óra 45 perckor indul ingyenes tárlatvezetés teszi majd szó szerint tapinthatóvá a múltat az érdeklődőknek, miközben megcsodálják a kiállításokat. Emellett szintén szombaton a geológiai tanösvényi túravezetések kitérnek a térség földtani örökségeire is. Emellett az állatok világnapjához kapcsolódva 9 és 17 óra között programok kavalkádja várja a látogatókat. Különleges állatokat – vörösfarkú boát, szakállasagámát, illetve óriáscsigát – is láthatnak majd az érdeklődők, illetve a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság Egri madármentő állomásának lakóit is megtekinthetik. A Vidra Verda 13 óra 30 perckor érkezik majd, a kézműves sátorban pedig óriás madáretető, csigaház és terméskép is készül.

Szüreti kavalkád tarkítja a kézműves piacot Szalmatercsen

Pezsegni fog a szalmatercsi piactér október 7-én, szombaton a Szent Ferenc Szegényei Alapítvány és a település önkormányzata által szervezett termelői piac idején. Az érdeklődők nem csupán finomságokkal tölthetik meg a kosaraikat az esemény során, ugyanis a szervezők szüreti kavalkáddal készülnek egy néptáncbemutató formájában. Ezentúl a szőlővel kínált zsíros deszka és tea mellett, ruha- és könyvbörze várja majd a látogatókat.

Szüreti mulatság és testvértelepülési találkozó kínál alkalmat a jókedvre Hollókőn

Szüreti mulatságon vigadhat a település apraja nagyja, na és persze a látogatók hada Hollókőn, október 7-én, szombaton. Az esemény 13 órakor a szüreti felvonulással kezdődik el, majd egy órával később a Pajtaárok színpadon folytatódik a program. A fellépők között találjuk a Hollókői Táncegyüttest, akiknek műsorát a Folt zenekar kíséri majd. Ezután a kisbíró kihirdeti, hogy mennyi minden történt az elmúlt év során a faluban, majd 14 óra 30 perctől a Kazári Táncegyüttes ropja majd a színpadon. A Folt zenekar is játszik majd a megjelenteknek, végül az estét szüreti bállal zárják a Dr. Román András Látogatóházban. A rendezvényen kirakodóvásár is várja majd az érdeklődőket, akik emellett a bor készítésének az első lépéseit is megismerhetik a falumúzeumban. Így például „belekóstolhatnak” a szőlőpréselésbe, akárcsak a friss mustba. Ahogy azt korábban már megírtuk, Szabó Csaba, a település polgármester arról is tájékoztatta portálunkat, hogy a szüreti mulatság – egy pályázatnak köszönhetően – egyben egy testvértelepülési találkozó is lesz, amelyen előreláthatólag kilenc község látogat majd el Hollókőre.

Az egészség körül forog majd a nap Mátraterenyén

Egészségnapot szerveznek Mátraterenyén október 7-én, szombaton 9 és 13 óra között a helyi Integrált Közösségi Szolgáltató Térben (IKSZT). A rendezvény megvalósításával kapcsolatos feladatokat a Mátraterenyei Hagyományőrző Egyesület, illetve a község önkormányzata vállalta magára. Az Ikszt Mátraterenye nevű közösségi oldal tájékoztatása szerint a tervezett programok között szerepel egyebek mellett önvizsgálat oktatás, illetve különböző szűrések, úgymint szájüregi vizsgálat vagy épp PSA teszt. A megjelentek számára adott lesz a lehetőség a vércukor-, vérnyomás- és koleszterinszint mérésre, de részt vehetnek táplálkozási tanácsadáson, tesztösszetétel meghatározáson, frissítő masszázson és szervzónás arcmasszázson is. Emellett a látogatók megkóstolhatják a reformkonyhában készült ételeket is. A helyi orvosi rendelőben rendelkezésre áll majd a nőgyógyászati szűrés lehetősége is, amelyet előzetes regisztrációval vehetnek igénybe az érdeklődők.

Több faluban is menetelnek még a szüreti felvonuláson

Szüreti felvonulásra várja a falu lakóit Karancsság önkormányzata október 7-én, szombaton – adta hírül közösségi oldalán a faluvezetés. Amint arról beszámolta, a résztvevők 11 órakor a Millenáris parknál gyülekeznek, majd gyalogosan, nótaszó mellett járják végig a falut. Ezt követően a Jelenlétháznál vendégelik meg az érdeklődőket. Szintén szombaton Szügyben vigalommal varázsolnak palóc hangulatot a település utcáira. Az érdeklődők 13 óra 30 perctől gyülekezhetnek a művelődési ház előtt, onnan indul majd fél órával később a felvonulás, amelynek útvonala érinti majd a Kossuth, a Madách, a Mikszáth, a Petőfi és a Rákóczi utakat. Megválasztják a szüret szépét, majd 16 órától a Dobroda zenekar húzza majd a nótát, az estét pedig bállal zárják.

Tangóharmonikások fellépése is színesíti a nemzetiségi napot Felsőpetényben

Felsőpetényben nemzetiségi napot tartanak október 7-én, szombaton a helyi sportpályán. A község közösségi oldalán megjelent tájékoztatás szerint a Felsőpetény Község Szlovák Nemzetiségi Önkormányzata által szervezett eseményen fellépnek a település óvodásai és iskolásai, a nyári tánctábor résztvevői és a nézsai iskolások is. Az érdeklődők meghallgathatják továbbá Mladí heligonkári tangóharmonikásainak játékát, majd Ludová hudba Horička népzenészeinek előadását.

Ünnepség keretében helyeznek el szentföldi kézműves termékeket a szentkúti kegytárgyboltban

Iraki keresztény menekült családok megélhetését lehet támogatni azon szentföldi kézműves termékek megvásárlásával, amiket rövid ünnepség keretében helyeznek el nemzeti kegyhelyünk kegytárgyboltjában október 8-án, vasárnap 14 óra 30 perckor. Az eseményen Azbej Tristan, az üldözött keresztények megsegítéséréért és a Hungary Helps Program megvalósításáért felelős államtitkár, Berhidai Piusz, ferences tartományfőnök és Tomah Ejbara is beszédet mond a Jordán Karitász képviseletében. Jelen lesz továbbá Kovács-Pifka Péter, a Hungary Helps vezérigazgatója is. Ezen az alkalmon a Szent Angéla Iskola öregdiák kórusa is fellép, Semjénné Menus Gabriella vezetésével.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában