Építőipar

2023.10.27. 17:32

Nőként áll helyt egy férfias szakmában a 25 éves balassagyarmati lány

A balassagyarmati Csernyik Eliza burkolóként dolgozik, kőművesnek tanul. A lány kitartása, ereje és vállalkozásának sikeressége, azt mutatja, hogy a nők ugyanolyan jól tudnak teljesíteni a férfiasnak mondott szakmában.

Lukács Zsófia

A balassagyarmati Csernyik Eliza burkolóként dolgozik, kőművesnek tanul

Forrás: Nool

Fotó: Lukács Zsófia

– Két éve dolgozom burkolóként, fél esztendeje a saját vállalkozásomban, folyamatosan érkeznek megkeresések. Évekkel ezelőtt vásároltunk egy házat, amit önállóan szerettünk volna felújítani, így az iskolapadban is elsajátítottam a szakmát. Jelenleg kőművesnek tanulok, ami a vállalkozásban gyakran társul a burkolással – mondta el portálunknak Csernyik Eliza.

A 25 éves lány a vendéglátó szakmában is jeleskedett korábban, azonban hamar rájött, hogy más területen szeretne kibontakozni. Sokan féltették őt az Ipoly-parti városban, hogy ebben a férfias iparágban nem fog boldogulni. Ezeket az akadályokat viszonylag könnyen vette, de azért még mindig vannak olyanok, akik kételkednek benne.

– Két végletet tapasztaltam: van, aki bizalmatlan, de akad olyan is, aki sokkal jobban megbízik bennem, mert úgy ítéli meg, hogy a nők precízebbek, kifinomultabb a szépérzékük. Olyannal még nem találkoztam, aki azt mondta volna, hogy ne csináljam, mert nő vagyok, de volt, aki érezhetően többet állt felettem és részletekbe menően kérdezgetett, hogy mit és miért úgy csinálok. Persze a végén ő is kellemesen csalódott – mesélte Eliza.

Egy plusz bizonyítási vágy is társul a munkájához 

– Meg akarom mutatni, hogy ezt igenis meg tudják csinálni a nők is. Legnagyobb meglepetésemre az emberek többsége rendkívül támogató és elismerő – fogalmazott a gyarmati lány.

Csernyik Eliza jelenleg a balassagyarmati Szondi György Technikum és Szakképző Iskola felnőttképzésén kőművesnek tanul, ahol gyakorlati órákon az önkormányzati lakások felújításán dolgozik. Ott a diákok gipszkartonoznak, vakolnak, burkolnak és elsajátíthatják a felújítás minden mozzanatát. – A kőműves vizsgám után szeretném majd bővíteni a vállalkozásomat és nagyobb volumenű terveim is vannak, de az maradjon még titok – tette hozzá Csernyik Eliza.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában