Megemlékezés

2023.10.06. 18:03

Nemzedékek történelmi okulására szolgál az aradi vértanúk sorsa – hangzott el Rétságon (fotók)

A Városi Művelődési Központ és Könyvtárban tartották meg péntek délelőtt az aradi vértanúk kivégzésének százhetvennegyedik évfordulója alkalmából szervezett megemlékezést.

Hegedűs Henrik

Megkoszorúzták a művelődési központ épületének homlokzati oldalfalán található 1849-es emléktáblát

Forrás: Nool

Fotó: Vendel Lajos

Az eseményen Mezőfi Zoltán, a nyugat-nógrádi járási székhely polgármestere mondott beszédet. Ebben kifejtette, hogy a magyar nemzet olyan a népek sorában, amelynek lehetne akár háromszázhatvanöt gyásznapja is, hiszen az évszázadok során rengeteg tragédia ért bennünket, mint például a trianoni békediktátum, június negyedike, vagy a múlt századi szabadságharcunk leverése, november negyedike. 

Hozzátette: annak idején, 1849 őszén a siralomházban a fővesztésre ítélt katonatisztek mindegyike kiállt a magyar szabadság védelmében, akárhol is szülte meg őket az édesanyjuk, mint a szerb Damjanich, vagy a német nemes Leiningen-Westerburg Károly. Ez utóbbi tábornok fogalmazta meg a végrendeletbe illő vallomást a bitófa alatt: a világ egyszer fel fog figyelni arra, ami most Magyarországon történt. 

Végezetül azt hangsúlyozta a polgármester, figyelmét különösen a hallgatóságban helyet foglaló fiatalok felé vetítve, hogy az elkövetkező nemzedékek történelmi okulására szolgál az aradi vértanúk sorsa, arra is emlékeztetve, hogy most a közvetlen környezetünkben vérzivatar dúl, és nekünk mindenképpen ki kell maradnunk a háború sodrából.

A megemlékezésen a helyi általános iskola diákjai adtak műsort, illetve Szájbely Zsolt mondott el egy szép szavalatot, végezetül pedig az önkormányzat, a politikusok, az intézmények és a civil szervezetek képviselői megkoszorúzták a művelődési központ épületének homlokzati oldalfalán található 1849-es emléktáblát.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában