modern városok program

2019.06.27. 19:50

Teljesen megújul a Tóstrand területe, íme a részletek

Elkészült a salgótarjáni Tóstrand komplex fejlesztésére vonatkozó terv, amelyet csütörtök délelőtt mutatott be Molnár Károly önkormányzati képviselő. Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke 2017 márciusában a megyeszékhelyen járt, és olyan megállapodást kötött a várossal, ami kormányzati szinten is tartalmazza e terület sport- és rekreációs célú fejlesztését.

Gerhát Karina

Forrás: NMH

Fotó: Hűvösi Csaba

Molnár Károly a csütörtöki közgyűlés elején elmondta: ez a projekt annak a városrésznek a fejlesztését foglalja magába, amely folyamatosan megmozgatja a helyiek fantáziáját. Ezt ugyanis 30–40 esztendővel ezelőtt is elsődlegesen arra a célra szánták, hogy sport- és rekreációs területe legyen, a megyeszékhelyen lakó emberek kikapcsolódását szolgálja.

Az előkészített terv erre a hagyományos értékre alapozza a projekt tartalmát, ezt próbálja 21. századi módszerrel fejleszteni és Salgótarján turizmusának a központjába állítani.

Az önkormányzati képviselő hangsúlyozta, hogy nem egy sablonos és tucatszerű fejlesztésben gondolkodtak, hanem a turizmusnak egy olyan ágát próbálták megragadni, amely a szakmai szereplők bevonása mellett is egyértelműen azt a visszajelzést kapta, hogy ma komoly hiány Magyarországon. Éppen ezért fontos lenne egy ilyen típusú beruházásnak a megvalósítására. Ehhez pedig a rekreációs- mellett a sportturizmus fejlesztésére is szükség van.

Molnár Károly (MSZP-Önkormányzati képviselő) tart előadást a Tóstrand komplexum fejlesztésének terveiről.
Fotó: Hegedűs Márk / NMH

A projekt célterülete a 21-es számú főúttól egészen a Tatárárokig terjed, amely magába foglalja a tó, a strand, a volt lengyelpiac, illetve a „katlan” területét.

A beruházás legfontosabb elemei közé tartozik a konferencia-és oktatóközpont, valamint az ütős sportok házának az építése, az ifjúsági tábor, a strand, illetve a camping fejlesztése, modernebbé tétele, továbbá a lombházas szálláshelyek és az uszoda kialakítása.

Molnár Károly kifejtette: a konferencia- és oktatóközpontban a 60 férőhelyes szállás mellett 30 darab 2 ágyas szobát, egy 200, illetve kettő 30 fő befogadására alkalmas konferencia termet alakítanak ki. Ott kapnának helyet továbbá azok a sportok is – bowling, darts, biliárd – amelyeket a szálló vendégek szívesen igénybe vesznek, valamint egy éttermi rész megépítése is a tervek között szerepel.

Az ütős sportok háza az egyik legfontosabb eleme lesz a beruházásnak. Az elképzelések szerint a fejlesztés első ütemben fog megvalósulni. Az épületben a klasszikus négy ütős sportok kapnak majd helyet. 2 tenisz-, 4 tollaslabda-, 3 squash pálya, illetve 8 asztalos ping-pong terem lesz megtalálható benne. Emellé egy kültéri panel pálya is épül. Ennek a létesítménynek lenne egy wellness részlege is, továbbá nagyobb rendezvények befogadására is alkalmassá tennék. A projektelemek között szereplő atlétikai pálya már kiviteli tervekkel is rendelkezik.

Több része van a felújításnak
Fotó: Hegedűs Márk / NMH

Mindezeken kívül építenek egy futó-és kerékpár pályát is, amelyek különállóak lennének, de egymás mellett helyezkednének el. A már meglévő campinget is több mint 200 férőhellyel bővítenék.

Opcionális tételként jelenne meg a lombház, amelyet már sokan ismernek. Ez az elnevezés a legigényesebb szálláshely típusok egyik fajtáját jelenti. A képviselő végezetül megköszönte mindazoknak a tevékenységét, akik segítették az eddigi munkálatokat és további támogatásra kérte őket.

Modernebb ifjúsági tábor és strand

– A tervek között szerepel még az ifjúsági tábor fejlesztése is, amely az egyik legnagyobb meglévő érték azon a területen – mondta Molnár Károly.

Kifejtette továbbá: a nyári hónapokban 100 százalékos a szálláshelyek kihasználtsága. Éppen ezért igényesebbé szeretnék tenni, valamint úgy akarják kialakítani, hogy az év többi részében is használni tudják a vendégek. Az ifjúsági tábort 112 férőhellyel bővítenék, amely mellé egy közösségi tér is épülne.

Természetesen a strand fejlesztése sem maradhat ki ebből a körből. Hasonló létesítményekben található modernebb elemekkel szeretnék ellátni, továbbá a központi terület átkerülne a régi strand helyére. Mindezek mellett egy szabad strand kialakítása is a tervek között szerepel. Ezeket a szolgáltatásokat egy 50 méteres uszoda is ki fogja majd egészíteni.

 

Címkék#tóstrand

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában