Programajánló

2023.10.13. 11:31

Mulat Nógrád, Pásztón sörfesztivált, jó pár településen szüreti felvonulást tartanak

Az ősz közepi hétvégét is programok forrósítják fel szűkebb hazánkban. Több településen ünneplik még a szüretet felvonulással, Pásztón az Oktoberfest hangulatába kortyolhatnak bele a látogatók, előadói estet rendeznek Balassagyarmaton, míg Bárnában egy sportnap keretében adják át az új közösségi házat. Emellett a vonatozás szerelmeseinek is kedvez a szombati nap, hiszen Hatvan és Somoskőújfalu között különleges szerelvények szállítják majd az utasokat..

Veres Edina

Több településen is szüreti mulatsággal ünneplik meg a betakarítást. Képünk egy korábbi romhányi rendezvényen készült

Forrás: Nool.hu

Fotó: NMH archív

Felcsendülnek Dorogházán a Kodály Zoltán által gyűjtött helyi népdalok

Kodály-napot tartanak Dorogházán október 13-án, pénteken 15 óra 30 perctől a település közösségi színterében. A múltidéző rendezvényen Kővári Lászlóné polgármester köszönti az érdeklődőket, majd Juhász László beszél Kodály Zoltán életéről és műveiről. Az érdeklődők ezután a Dorogházi Asszonykórus dalcsokrát hallgathatják meg, Azt követően Bakos János tart előadást azokról a népdalokról, amelyeket Kodály Dorogházán gyűjtött össze, illetve azokból a Salgótarjáni Általános Iskola Kodály Zoltán Tagiskolájának énekkara elő is ad egy egyveleget.

Szüreti felvonulás járja végig a rétsági utcákat

Szüreti felvonulás és mulatság színesíti majd a szombatot Rétságon. A Városi Művelődési Központ és Könyvtár – Rétság nevű Facebook oldal tájékoztatása szerint október 14-én a felvonulók és a népviseletbe öltözők a Nagyparkolóban gyülekeznek 14 óra 30 perctől, majd negyed órával később Tóth Ferenc plébános az Úr áldását kéri a terményekre. A szüreti sokadalom 15 órakor indul el a Nagyparkolóból, majd a Zrínyi-, a Takarék-, a Mező-, a Jókai- és a Petőfi utcákon keresztül – miután több megállóhelyen is táncra perdültek – a felvonulók visszaérnek a kiindulási pontra. Ott az érdeklődők 17 órától közös tánccal ünnepelhetik a szüretet. A program során a Kereplő-, a Csillagvirág- és a Zúgófa Néptánccsoportok működnek közre, de előadást tart a Rétsági Férfikórus is, illetve a Nagyparkoló kijelölt területén szabadtéri táncházban mulathat kinek kedve tartja. A napot végül a 20 órakor kezdődő batyus bállal zárják a helyi művelődési központ aulájában.

Különleges szerelvények szállítják az utasokat Hatvan és Somoskőújfalu között

Igazi időutazásra invitálja utazóközönségét a magyar vasút, amely idén több jubileumot is ünnepel. A MÁV Zrt. a jeles évfordulók miatt három alkalommal szervezett több vasútvonalon, számos járatot érintő retró hétvégét. Emellett a V43 és az M41-es mozdonyok évfordulóit ünnepelve a MÁV-Start ez utóbbi típusú Csörgő mozdonyok forgalomba állításának 50. évfordulója alkalmából egy rendezvénysorozatot indított útjára. Ennek köszönhetően október 14-én, szombaton és október 15-én-vasárnap a nógrádi 81-es, Hatvan-Somoskőújfalu vasútvonalon különleges összeállítású, klasszikus M41-es Csörgő vontatta szerelvények állnak forgalomba.

Rekortán futóverseny színesíti a sportéletet Balassagyarmaton

Hobbi és profi futók is megmérettethetik magukat a Balassa 400 rekortán futóversenyen október 14-én, szombaton. A balassagyarmati atlétikai pályán 14 órakor kezdődik a sportesemény, ahol hobbi futók, illetve amatőr vagy profi sportolók állnak majd a rajtvonal mögé. A verseny során chipes időmérés lesz, minden indulónak kétszer kell lefutnia 400 métert, rövid pihenővel a körök között. Az eredményt a két kör, azaz a lefutott nyolcszáz méter összideje adja majd.

A Zagyvapálfalvai városrészben és Patak településén is ünneplik a szőlő betakarítását

Szüreti mulatsággal köszöntik az őszt Salgótarján zagyvapálfalvai városrészében október 14-én, 16 órától. A Pálfalváért Lokálpatrióta Egyesület által szervezett programnak a helyiek által csak Laposnak hívott Újtelepi Civil Közösségi Ház ad otthont szombaton. A délután során Hrúz Marci és barátai húzzák majd a talpalávalót, de a megjelentek egy szenior örömtánc bemutatót is megcsodálhatnak az épület előtt. Emellett pedig természetesen must kóstolás is tovább „ízesíti” majd a zagyvapálfalvai szüreti mulatságot. Patak településen szintén a szőlő „betakarítását” ünnepli majd a község apraja-nagyja. Az eseményt a 14 óra 30 perckor induló felvonulás és a 20 órakor kezdődő bál színesíti.

Felveszik a kesztyűt a szemetelés ellen Zabaron

Vasárnap ismét felveszik a kesztyűt Zabaron a szemetelés ellen, méghozzá egy közösségi akció keretében. A Közösségi akció fenntarthatóbb környezetünkért című szemétszedő túra a borsodnádasdi Vajdavári vándorok természetjáró szakosztály a Zabarért Egyesület társszervezésében valósul majd meg október 15-én. Az érdeklődők 13 órakor találkoznak a zabari polgármesteri hivatalnál, majd a résztvevők onnan vágnak neki a község körüli sétának, amelynek útvonalát megtisztítják az eldobált szeméttől. A tervek szerint a megmozduláshoz csatlakozók 15-16 óra között érnek vissza a faluba, ahol közös szalonnasütés és beszélgetés mellett pihehetik ki a túra fáradalmait. A program végül várhatóan úgy 17-18 óra között zárul.

Előadói esten hangzanak el a magyar irodalom remekei Balassagyarmaton

A magyar irodalom remekeiből összeválogatott „szemezgetést” hallgathatnak meg az érdeklődők október 14-én, szombaton a balassagyarmati Mikszáth Kálmán Művelődési Központban. A Balassagyarmat Városháza nevű közösségi oldal tájékoztatása szerint Sinágel József „Nem mondhatom el senkinek, elmondom hát mindenkinek…” című előadói estje 18 órakor kezdődik.

Mozgással teli nap keretében adják át az új közösségi házat Bárnában

Sportnappal és átadó ünnepséggel nyitja meg kapuit az érdeklődők előtt a régi parókia épületében kialakított közösségi ház Bárnán október 14-én, szombaton. A község közösségi oldalának tájékoztatása szerint a nap során ultibajnokság, pingpong verseny, biliárd, csocsó, rex és konditerem kínál a mozgás szerelmeseinek és a szórakozni vágyóknak kikapcsolódást. Az eseményhez kapcsolódva jótékonysági süteményvásárt tartanak. A kicsik 14 órától egy zumba akadályversenyen tehetik próbára ügyességüket, majd egy órával később a hivatalos átadó ünnepséggel egybekötve kihirdetik a különböző versenyek eredményeit is. A sportnapot végül 21 órakor kezdődő bállal zárják.

Három és kilenc kilométeres túra csábítja mozgásra az érdeklődőket Jobbágyiban

A kirándulni vágyók lelhetnek szívüknek kedves elfoglaltságra Jobbágyiban október 14-én, szombaton. A második Jobbágyi Túra nevű megmozduláshoz csatlakozók 9 óra 30 perctől gyülekezhetnek, majd 10 órakor indulnak útnak a helyi faluháztól. Az érdeklődők két útvonal közül választhatnak. A három kilométeres távot teljesítők az indulóponttól a kőbányáig, míg a hosszabb, kilenc kilométeres túrára vállalkozók a Széles-kő bányatóig sétálnak majd. Mindkét esetben a faluházhoz, mint célállomáshoz térnek vissza a résztvevők.

Jubileumi hálaadó ünnepséget tartanak a balassagyarmati Újtemplomban

Jubileumi hálaadó ünnepséget tartanak október 14-én, szombaton a 25 éves balassagyarmati Mária a Szentlélek Mátkája-templomban. A szervezők 10 és 13 óra között ifjúsági programmal kedveskednek a gyerekeknek, fiataloknak és házasoknak. Az érdeklődők részt vehetnek például egy terem-beszélgetésen Kovács Zsolt atyával, de zenés áhítat is színesíti a napot Majoros Tamás vezetésével. Délután 15 órától a látogatók meghallgathatják például a kórusok hangversenyét, vagy épp az Újtemplom történetét, de a programok között szerepel szentségimádás, tanúságtétel és az új torony megáldása is. Az ünnepi szentmise 17 óra 30 perckor kezdődik, a liturgiát Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi megyéspüspök celebrálja majd.

Pásztóra „költözik” egy délutánra az Oktoberfest

Sör folyik majd a csapokból október 14-én, szombaton a pásztói Varázsvölgyben. Ahogy arról portálunk korábban már beszámolt, az októberrel együtt érkezik a Varázsvölgybe a bajor kultúra és sör ünnepének napja, az Oktoberfest. A a város történelmi részét 14 órától a sörfesztiválhoz illő fergeteges hangulat tölti be. Emellett az érdeklődők igazi kulturális élménnyel is gazdagodhatnak, hiszen a napot hagyományos német zene, vidám táncok és tradicionális bajor ételek teszik teljessé. A látogatóknak pedig arra is lehetőségük nyílik, hogy magukra öltsék a híres népviseleteket, így például a Lederhosen-t, vagy a Drindl-t is. Természetesen kulináris élvezetekből sem lesz hiány az esemény során, a szervezők a látogatóknak húsos ételekkel, sült kolbásszal, bajor pereccel és sok egyéb ínycsiklandó finomsággal készülnek. A program idején a hangulatfelelős a Löder Buam csapata lesz.

Kormány és fék nélküli tákolmányok is rajthoz állhatnak a csesztvei lábderbin

Lábderbi futamot tartanak október 14-én, szombaton Csesztvén. A Balassagyarmat Városháza nevű közösségi oldalon megjelent tájékoztatás szerint a csesztvei önkormányzat támogatásával szervezett esemény résztvevői 8 óra és 9 óra 30 perc között vehetik át a gépeket, majd a rajtok 10 órakor indulnak. A jelentkezők három kategóriában, így gyorsasági, vicces vagy épp gyerek kategóriában mérettethetik meg magukat. Ez utóbbi csoportban 8 éves kortól, szülői felügyelettel vehetnek részt a fiatalok. A bejegyzés szerint a versenyben a „bátrak” fék és kormány nélküli tákolmányokkal is részt vehetnek.

A „vendégbabák” és az „átsuhanó kis életek” előtt hajtanak fejet Salgótarjánban

A meg nem született babák tiszteletére rendez szoboravató ünnepséget a Salgótarjáni Foglalkoztatási Nonprofit Kft. október 15-én, vasárnap 9 órakor Salgótarjánban, az új központi temetőben. A rendezvényen Pataki Csaba alpolgármester mond beszédet, majd a jelenlévők leróhatják tiszteletüket az apró lelkek előtt.

Több mint két órás sétát tehetnek Balassagyarmaton az irodalom szerelmesei

Költőink, íróink nyomába „eredhetnek” az érdeklődők Balassagyarmaton október 15-én, vasárnap. A Mikszáth Kálmán Művelődési Központ Facebook oldalának tájékoztatása szerint a hét utolsó napján irodalmi séta indul a Balassi Bálint Gimnáziumtól Pásztor Éva vezetésével. A résztvevők 15 órakor találkoznak az oktatási intézmény előtt, a séta időtartama tervezetten 2,5 óra lesz. Az ingyenes program eső esetén elmarad.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában