Könyvbemutató

2023.10.11. 13:49

Mindenki látta a Hairt – Hatala Csenge Balassagyarmaton is bemutatta legújabb könyvét

A Hírzárlat és a Requiem szerzőjének legújabb könyvét a Madách Imre Városi Könyvtárban mutatták be Balassagyarmaton. Hatala Csenge Úton – Chicagótól New Yorkig és vissza… című kötetét az Országos Könyvtári Hét keretében ismerhette meg a közönség.

Lukács Zsófia

Hatala Csenge (balra) Rédei Renivel beszélgetett a rendezvényen

Forrás: Nool.hu

Fotó: Beküldött

Érzelmekkel teli hangulatban telt a balassagyarmati könyvbemutató, ahol Hatala Csenge írót Rédei Reni rádiós műsorvezető kérdezte. – Nagy izgalommal tölt el, hogy hazahozhattam a könyvem, remélem a balassagyarmati olvasók is fogják szeretni – kezdte a bemutatót az író.

Amerikai útját dokumentálta a kötetben

A most megjelent regény annyiban hasonlít a korábbiakra, hogy valamilyen szinten ez is dokumentál – 45 nap, csaknem ugyanennyi város és 10 000 megtett kilométer krónikája a kötet, egyben ez az író eddigi legszemélyesebb könyve is.

– Amikor olvastam, szinte azt éreztem, hogy ott vagyok én is Amerikában, annyira részletesen mutatod be a városokat. Nem csak a történelemre, hanem a jelenre is reflektál az írás – emelte ki Rédei Reni.

A könyv írásának ötletéről Hatala Csenge elmondta, hogy egy küzdelmekkel teli időszak után – mint a mély gyász, kapcsolati zsákutcák vagy a covid mellékhatásai – úgy érezte változásra van szüksége, saját történetén keresztül pedig másoknak is erőt akart adni.

Gyermekkori álmok nyomába eredt a szerző

– Egy ismerősöm meghívására döntöttem úgy, hogy belevágok egy amerikai utazásba, mert vissza akartam találni ahhoz a felszabadult, reményekkel teli énemhez, akit az évek során elveszítettem. Ehhez azt éreztem, hogy gyerekkori álmaim után kell erednem, amiknek nagy része az Egyesült Államokhoz volt köthető – mondta el Hatala Csenge.

Arra is kitért, hogy művészek között nőtt fel, a 100 Folk Celsius egykori frontembere, Orbán Józsi például mindig arra ösztönözte őt, hogy soha ne feledkezzen meg az érzékeny, gyermeki énjéről, mert így lesz képes egyszerre alkotni és az alkotás által másokat inspirálni is.

Gyógyít is a zene ereje, vallja Hatala Csenge

– Szót ejtek a kötetben a Red Hot Chili Peppersről is, és arról, milyen megnyugtató hatással van rám a zenéjük. Boldog vagyok, ha valaki szintén hallgatja őket, de a zenekarhoz köthető fejezetekkel a zene gyógyító erejéről szerettem volna tanúbizonyságot tenni – fogalmazott Hatala Csenge.

Az író ellátogatott a Chili Peppers frontemberének szülővárosába, a michigani Grand Rapids-ba is, hogy tiszteletét tegye Anthony Kiedis egykori kedvenc helyein, de másik gyerekkori ikonjával, a Hairből ismert Treat Williamsszel is tudott még találkozni. 

Visszaemlékezett a nógrádi gyermekévekre is

– Egy ponton Renivel megkérdeztük a közönséget, hogy ki látta a Hairt, és minden kéz a magasba lendült. Bevallom, ekkor egy kicsit elérzékenyültem. Szívmelengető érzés, hogy a balassagyarmati közönség ezen a ponton is magáénak érezheti a könyvemet, így nem volt kérdés, hogy a Treat Williamsről szóló fejezetből olvasok fel nekik – mesélte a bemutató után Hatala Csenge.

A kötetben rengeteg meghökkentő és tanulságos történetről esik szó, miközben főhősünk a múltjára, ezen belül a művészvilág napos- és árnyoldalaira, az itt tapasztalt kapcsolati buktatókra, a Nógrádban eltöltött gyermekévekre, általában a magyar és amerikai viszonyokra is reflektál, de útitársáról is számos érdekesség derül ki.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában