Nool.hu videó

2023.10.04. 21:15

Megszentelték az ötszáz éves nógrádszakáli harangot és átadták a felújított stációkat is (fotók, videó)

Az ötszáz éves nógrádszakáli nagyharang fennállásának és a kálvária stációinak a felújítása alkalmából rendeztek ünnepséget szerda délután a nógrádszakáli Szent Kereszt Felmagasztalása-templomnál. Az eseményen Soltész Miklós egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkár jelenlétében megáldották a Váci egyházmegye legrégebbi harangját, valamint átadták a kálvária huszonötmillió forintból megújult stációit is.

Lászlók Judit

Dóbiás Zalán, a balassagyarmati Bosco Szent János Szalézi Plébánia esperesplébánosa megáldotta az ötszáz éves nagyharangot

Forrás: Nool

Fotó: Vendel Lajos

Az ünnepséget az ötszázéves nagyharang harangozásával nyitották meg. A megjelenteket Radvánszky Judit, Nógrádszakál polgármestere köszöntötte. Ebben kiemelte: büszkeség számukra, hogy a Váci egyházmegye legrégebbi harangja, amely a mai napig használatban van, a nógrádszakáli templomban lelte otthonát.

Ezután Kantár Norbert, a település plébániai kormányzója osztotta meg az ünnepi gondolatait a jelenlévőkkel. 

– Gyakran úgy tekintenek az országok határain fekvő településekre, mint ha szárnyaszegettek lennének. Olyanok, akik azt érzik, hogy megfeledkeztek róluk. Olyanok, akiknek bármilyen oknál fogva – ki tudja, mi ez az ok – igen hosszú utat kell megtenniük ahhoz, hogy akár csak egy órára is színvonalas életben, kultúrában legyen részük és, akiknek nem kevés erőbe, időbe és pénzbe kerül, hogy az ország szívébe, a fővárosba jussanak. Azonban Nógrádszakálnak egy igen kivételes hivatása van évszázadok óta. Hiszen az ország szívének igencsak egy ékes darabja található itt. Ez megtiszteltetés, de egyben hivatás is. Azon darabja, amely évszázadokon át tartotta az emberek lelkében a reményt a veszélyek közepette és hirdette az örökké való Isten hűségét – mondta a plébániai kormányzó. Hozzátette: az államnak és az egyháznak végtére ugyanaz a célja, hogy Nógrádszakál hű maradjon a hivatásához, vagyis, hogy az ország egy piciny területe ne csak büszke legyen erre a harangra, hanem itt a határban is hirdesse, hogy összetartozunk.

Az ünnepi beszédet követően Dóbiás Zalán, a balassagyarmati Bosco Szent János Szalézi Plébánia esperesplébánosa megáldotta az ötszáz éves nagyharangot.

Méltó helyre kerültek a szobrok

Ezután ismét Radvánszky Judit vette át a szót. 

– Harangunk elkészítésének ötszázadik évfordulója alkalmából megrendezett közös összejövetelre készülve úgy gondoltuk, hogy a millenniumi ünnepre alkotott Szent István szobrot, illetve az elhunyt forradalmárok emlékére állítottakat a nemrég felújított templomunk mellé helyezzük el, hogy az előzőnél méltóbb helyen legyenek – mondta a polgármester. Hozzáfűzte: sajnos a sors úgy hozta, hogy a készítőik Bobály Attila és Bobály Dávid szobrászművészek már nem élhették meg ezt a jeles ünnepet. A polgármester végül köszönetet mondott Bobály Ádám szobrászművész odaadó munkájáért, aki az alkotások áthelyezését végezte. 

Ezt követően Dóbiás Zalán esperesplébános megszentelte a szobrokat is.

Huszonötmillió forintból újultak meg a kálvária stációi

Az eseményen ünnepélyes keretek között átadták a kálvária felújított stációit is. 

– Amikor templomunk felújításának elkészültét ünnepeltük, akkor Soltész Miklóshoz azzal a kérdéssel fordultam, hogy a gyönyörű templomunk mellett az időjárás viszontagságainak kitett kálváriánk stációinak a felújításához biztosítson anyagi forrást, ha lehetséges. Akkor azt ígérte, ha a feltételek meglesznek, akkor újra segíteni fog településünkön. Örömmel és büszkeséggel mondhatom, hogy az ígéret teljesült: 25 millió forintot kaptunk a felújításra – közölte a polgármester. 

Ezután Soltész Miklós, egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkár szólt a jelenlévőkhöz. Beszédében felidézte, hogy szerda délelőtt a Kossuth Rádióban szólalt meg a település ötszázéves nagyharangja. Majd a keresztutak fontosságáról beszélve kiemelte: milyen jó, hogy a határ mentén, Nógrádszakálon is egy felújított keresztutat lehet járni, amely összeköti a határ két oldalán élő magyarságot. 

– Nemcsak Budapest a centrum. Nemcsak a főváros a központja az országnak, hanem a legkisebb falvak és települések is. De ezek akkor emelkednek ki a leginkább a közösség számára, ha valamit fel tudunk mutatni. Most fel tudjuk mutatni ezt a csodálatos templomot, a szobrokat, az ötszáz éves harangot és a felújított keresztutat is – hangsúlyozta Soltész Miklós, aki szerint a keresztúton keresztül tudunk üzenni a világnak, miszerint nekünk a legfontosabb a békesség. A keresztúti imádságok, a találkozások pedig a békességet terjesztik a világban és azt is kell szolgálniuk.

Balla Mihály, a térség országgyűlési képviselője beszédében elmondta, hogy az olyan helyszínek, mint a nógrádszakáli templom erőt adnak a mai világban az értékeink megőrzéséhez. Kifejtette továbbá: a magyar kormány és Soltész Miklós segítségével, több fejlesztést is megvalósíthattak már az elmúlt időszakban. Nyugat-Nógrádban a mögöttünk hagyott három évben lehetőség nyílt mintegy 45 templom felújítására, illetve a Magyar Falu Program által több gyülekezeti- és egyházi közösségi tér is modernebbé válhatott.

Az esemény végén a jelenlévők együtt keresztutat végeztek, amelynek során megtekinthették a kálvária felújított stációit is, amely méltó kegyhelye Nógrádszakálnak, illetve a jövőben a közösség összetartó erejét is erősíteni fogja. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában