Együttműködés

2023.10.08. 14:38

Máltai segítséggel fejleszthetné tovább a térséget a nógrádi egyesület

A máltai GAL Xlokk Foundation együttműködési projektet szeretne megvalósítani az Ipoly-menti Palócok Térségfejlesztő Egyesületével. Ennek a projektnek az előkészítése érdekében utazott nemrégiben az egyesület delegációja Halmosi György elnök vezetésével Máltára.

Lászlók Judit

Az Ipoly-menti Palócok Térségfejlesztő Egyesülete máltai partnerrel dolgozik a közös projekten

Fotó: Beküldött

Bíró Anna, a Magyar Nemzeti Vidék Hálózat Nógrád vármegyei területi felelőse portálunk érdeklődésére elmondta, hogy az Európai Unió Leader programja a KAP-on (közös agrárpolitika) keresztül lehetőséget biztosít arra, hogy a szervezetek transznacionális projekteket hozzanak létre, azaz több európai ország helyi akciócsoportjai együttműködjenek egy-egy projekten. Mint mondta, a máltai GAL Xlokk Foundation együttműködési projektet szeretne megvalósítani az Ipoly-menti Palócok Térségfejlesztő Egyesületével. Ennek az előkészítése érdekében utazott az Ipoly-menti Palócok Térségfejlesztő Egyesület delegációja a közelmúltban Máltára, ahol egyeztetést folytattak a transznacionális együttműködés keretében megvalósítandó projektről.

Számos témát érintenek a projektek

– A látogatás során találkoztunk önkormányzati vezetőkkel, miniszterrel, illetve az ottani LEADER szervezet elnökségével is. Az egyeztetéseket követően a partnerek szándéknyilatkozatot tettek arról, hogy a jövőre megnyíló pályázatokban szeretnének együttműködni – mondta Bíró Anna. Hozzátette: – A magyar projekt a kulturális örökséget és a vallási turizmust, valamint a helyi termékeket helyezi majd előtérbe, míg a máltai projekt a klímaváltozás kihívásaira szeretne ajánlást tenni a gazdálkodóknak, és szén-dioxid megkötésére alkalmas rendszer kiépítését javasolja. A szén-dioxid megkötés célja a talaj egészségi állapotának javítása, a klímatűrő képesség növelése és a műtrágya-felhasználás csökkentése. Az ezzel kapcsolatos kutatás eredményeinek a közzétételével más európai gazdálkodókat is arra ösztönöznének, hogy kezdjék el alkalmazni ezt a gyakorlatot.

Bíró Anna kiemelte, a partnerek számára a következő lépés a helyi fejlesztési stratégiák elkészítése lesz, amelyben megjelölik a kitűzött célokat. Aztán jövő tavasszal benyújthatják majd a pályázataikat. A vármegyei referens végül kitért arra is, hogy a máltai delegáció novemberben érkezik majd viszontlátogatásra a térségünkbe.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában