Egészségügy

2023.10.09. 14:38

Kockázatmentes a képzés a salgótarjáni kórház skill-laborjában

A skill-labor olyan szimulációs eszközökkel felszerelt egység, ahol orvosok és egészségügyi szakdolgozók, orvostanhallgatók és ápolóképzésben résztvevők gyakorolhatják a betegellátást, valósághű körülmények között.

Faragó Zoltán

A szakmai képzést kockázatmentesen segítik a skill-laborok

Forrás: Nool.hu

Fotó: Beküldött

Pályázati pénzből alakították ki a salgótarjáni skill labort, a fejlesztés célja a betegbiztonság és az egészségügyi szakemberképzés hatékonyságának növelése volt. Emellett fontos szerepet kapott a skill képzés gyakorlatának általánossá tétele is a hazai orvos- és egészségügyi szakdolgozó képzésben – írja portálunknak megküldött közleményében a Nógrád Vármegyei Szent Lázár Kórház.

A fejlesztés eredményeként skill-laborhálózat épült ki 19 helyszínen a 3 egyetemi skill-központban, Debrecenben, Pécsett és Szegeden, a szakmai irányításukkal működő 16 oktatókórházi skill-labor bevonásával.

Egységes skill oktatási-képzési programot is kidolgoztak

A skill-labor olyan szimulációs eszközökkel felszerelt egység, ahol orvosok és egészségügyi szakdolgozók, orvostanhallgatók és ápolóképzésben résztvevők gyakorolhatják a betegellátást, ahol valósághű körülmények között oktathatók a diagnosztikus, terápiás, köztük életmentő beavatkozások – mindez kockázatmentes, korszerű és magas színvonalú eszközökkel felszerelt környezetben. A fejlesztés részeként egységes skill oktatási-képzési programot dolgoztak ki, melyhez módszertani kézikönyv és az eszközök szakszerű használatát bemutató módszertani útmutató készült.

A projekt keretében az oktató kórházak már 2019 óta tartanak készségátadó, például alapszintű újraélesztés, lumbálpunkció, vénabiztosítás képzéseket. A Nógrád Vármegyei Szent Lázár Kórház „GY” jelű épületben kialakított részleg működik skill-laborként. A területen helyet kapott az elméleti oktatóterem, a demonstrációs terem, a műtő bemosakodó helységgel, az ultrahang gyakorló terem, az operátori helység, az eszközraktár és az öltözők is.

A skill-labor munkáját dr. Demján Mónika főorvos irányítja, Csikos Dóra Rendelőintézeti- gondozói igazgató skill laborasszisztens közreműködésével. A labor a projekt lezárását követően is folyamatos szakmai támogatást kap a telepítést végző cégtől.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában