Alkotások

2023.10.19. 21:28

Gyermekek tehetségét mutatják be a salgótarjáni múzeumban (fotók)

Harmadik alkalommal ad helyet a Dornyay Béla Múzeum a Nógrád Megyei Gyermek Tárlatnak, ami csütörtökön nyílt meg az intézményben. A kiállított alkotások színesek, különlegesek, elgondolkodtatók és mindenképpen érdemesek arra, hogy a nagyközönség is megcsodálhassa azokat.

Gulyás Edina

A kiállított alkotások jövő év januárjától Balassagyarmaton, az Artéria Galériában is láthatóak lesznek

Forrás: Nool

Fotó: Vendel Lajos

Gyermekek által készített alkotások díszítik a Dornyay Béla Múzeum földszinti kistermét. A képeket szűkebb hazánk általános iskoláinak diákjai készítették, valamennyi magával ragadó, különleges, színes és lebilincselő. A szemlélődő hosszan időzhet a nem mindennapi alkotások előtt, megdöbbentően szépek, különös üzenetet hordoznak a gyermekek munkái. 

– A III. Nógrád Megyei Gyermek Tárlaton a vármegye összes általános iskolájának lehetősége volt megmutatkozni. A Váczi Gyula Alapfokú Művészeti Iskola, a Cogitó Alapfokú Művészeti Iskolával karöltve szervezte meg a kiállítást – fogalmazott a tárlat megnyitóján Földi Gergely, a Váczi Gyula iskola intézményvezető-helyettese. 

A gyermekek teremtették ezt a csodát, amivel a tehetséget, a rajzoktatást és a rajztanárokat is szeretnénk ünnepelni. 

Hozzátette: a kiállítással továbbá az volt a cél, hogy az idei és az előző tanév során született alkotások lehetőséget kapjanak egy rangos helyen megmutatkozni. Ezért a tárlat nem adott tematikára épül, egyszerűen azok a munkák kapnak itt helyet, melyekben a gyermekrajz kifejezőképessége minél erősebben megjelenik. Leegyszerűsítve ezek az év legjobb munkái. 

– Ma azt ünnepeljük, hogy a digitális világban a gyerekeknek mondanivalójuk van. Emellett türelmük van végigcsinálni, akaratuk megfogalmazni az általuk fontosnak tartott üzeneteket. Számunkra pedig öröm, hogy ezeket olvashatjuk – hangsúlyozta Földi Gergely.

Kun Péter, a Váczi Gyula Alapfokú Művészeti Iskola tanára, a kiállítás szervezője arra is kitért a megnyitón, hogy a kiállított alkotások jövő év januárjától Balassagyarmaton, az Artéria Galériában is láthatóak lesznek.

Zsűri díjazta az alkotásokat

A beérkező pályamunkákat egy szakmai zsűri – Fricska Éva, az Artéria Galéria igazgatója; valamint Bakos Tamara és Kalocsai Enikő festőművész – bírálta el Földi Péter Kossuth-díjas festőművész elnökletével. Az 5-6. osztályosok között Balogh Nóra (Szécsény) első, Tóth Betta (Szécsény) második, Szepesi Dóra (Salgótarján) pedig a harmadik lett munkájával. A 7-8. osztályosok korcsoportjából az első helyen Kis Luca (Szécsény), a másodikon Nyerges Luca (Salgótarján), míg a harmadikon Bangó Irén (Nógrádmegyer) végzett. A legjobbnak ítélt alkotások mellett a szakemberek négy gyermeket különdíjjal is jutalmaztak. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában