Évforduló

2023.10.08. 11:28

Fennállásának hatvanadik évfordulóját ünnepelte a nőtincsi óvoda

Számos programmal ünnepelte fennállásának hatvanadik évfordulóját a Nőtincsi Vár-Lak Óvoda a napokban.

Lászlók Judit

Az ünnepi megnyitót követően az óvodások színvonalas műsort adtak

Fotó: Beküldött

Az ünnepség megnyitóján elsőként Hugyecz Ádám, a község polgármestere köszöntötte a megjelenteket. Ebben kiemelte, hogy az eseményen a legfiatalabbakat is ünneplik, hiszen az óvoda immár 60 éve az ő javukat szolgálja.

– Érdekes már felnőtt fejjel azt látni, hogy az akkori csoporttársak, vagy akik néhány év különbséggel jártak az óvodába, ismét itt vannak. Köztük, sokan már kézen fogva jönnek a saját gyermekükkel, családjukkal. A mi életünkben eltelt 30 év, felnőtt egy generáció, és mégis itt vagyunk. Az óvodában a gyermekhangok változnak, néhány év alatt teljesen kicserélődik a csapat, viszont sokan pár évtized múlva ismét visszatérnek – fogalmazott a polgármester. Hozzátette: – Ennek a változásnak, valamint az immár 60 éves óvoda állandóságnak a dinamikája adja meg Nőtincs erejét. A gyerekneveléshez helyben rendelkezésre áll minden intézmény: bölcsőde, óvoda és általános iskola. Ha valaki pedig elmegy, van miért visszatérnie.

Fontos szerepe van a település életében 

Ezután Szegner László, egykori polgármester osztotta meg a gondolatait a jelenlévőkkel. Mint mondta, az óvoda mindig is fontos szerepet töltött be a település életében, és visszaemlékezett milyen jelentős szerepe volt az 1963-as óvoda nyitásnak. Kifejtette, az eltelt évek alatt mindig is egy szerető közeget nyújtott az intézmény, és a szülők nagyon sok segítséget, támogatást nyújtottak ehhez. 

Ezt követően Rottenbacher Andrásné egykori intézményvezető emlékezett vissza az itt töltött évekre, megemlítve az elért sikereket és eredményeket. Hangsúlyozta továbbá, hogy mindig is nagyon jó kollegiális, valamint szülői közösség volt a nőtincsi óvodában, ezért jó szívvel emlékszik vissza az itt töltött évekre. Úgy érzi azokat az értékeket, amelyek mentén a pedagógiai munkát végezték a jelenlegi vezetés, és dolgozók tovább viszik mindennapi munkájuk során.

Az ünnepségen részt Végh József helytörténész is, aki az 1963-as óvoda építésével kapcsolatos cikkekből idézett, ami tartalmazta, hogy az óvoda a varrodai dolgozók támogatásával valósult meg. Megemlítette továbbá az intézmény első vezetőjét Baloghné Kőhalmi Emíliát és munkásságát.

Lépést tartanak a fejlődéssel

Végül pedig Bartkievicsné Hegedűs Krisztina intézményvezető szólt a jelenlévőkhöz. 

– Az óvoda múltja és jövője egyaránt rendkívül fontos, és ez az ünnep alkalmat ad nekünk arra, hogy megünnepeljük az intézmény múltját, és a múlt értékeivel együtt álmodjuk meg a jövőt. Az óvoda megszületésekor, 60 évvel ezelőtt, talán senki sem gondolta volna, hogy ennyi gyermek, és generáció számára nyújt majd az épület második otthont, egy olyan biztonságos közeget, ahol 4 évet játszva fejlődve tölthetnek el a gyerekek – mondta az intézményvezető. 

Hozzáfűzte: – Fontos a múlt, de ugyanakkor fontos a jövő is. Célunk, hogy az itt eltöltött idő ne csak egy időszak legyen a gyermekek életében, hanem egy olyan alapozás, amelyre építkezhetünk. Egy olyan hely, amire az évek múltán is szívesen emlékszünk vissza, ahova sok kedves emlék fűz. Beszédében kitért arra is, bár a világ folyamatosan változik, mindig törekedtek arra, hogy az alapvető értékeket megőrizzék, ugyanakkor lépést tartsanak a fejlődéssel. 

Színes programokkal készültek

Az ünnepi megnyitót követően az óvodások színvonalas műsort adtak. Majd a családi nap keretében az óvoda ugrálóvárral, arcfestéssel, csillámtetoválással és kézműves foglalkozással kedveskedett a gyermekeknek. Emellett tartottak egy jótékonysági sütivásárt is a szülők segítségével, amelynek bevételéből az intézmény részére fejlesztő eszközöket és játékokat vásárolnak. A településen élők pedig tombola felajánlással támogatták a rendezvényt. Továbbá a résztvevők fotókiállítást is megtekinthettek a óvoda elmúlt 60 évéből. Az ünnepségre az intézménybe járó gyermekek mellett, sok egykori óvodás is ellátogatott. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában