Halottak napja

2023.10.27. 11:21

Elkezdődött a roham: a hagyományos krizantém a befutó a nógrádi vásárlók körében

Közeledik a halottak napja és a mindenszentek ünnepe. Ilyenkor megyeszerte virágba borulnak a sírhelyek. A legtöbben pedig a krizantémot választják még mindig.

Nagy Orsolya

Megyeszerte virágba borulnak a sírhelyek, a legtöbben a krizantémot választják még mindig

Forrás: Nool

Fotó: Vendel Lajos

Ladóczkiné Ujházi Beáta, tari virágboltos portálunknak elmondta, hogy minden évben október 23-a után indul a roham a virágokért és a díszekért, de a mindenszentek előtti néhány nap az, amikor már valóban sokan vásárolnak.

– Az élővirág mindig népszerűbb, legyen az vágott, vagy cserepes. Sokkal jobban szeretik a vásárlók, főleg, ha az időjárás is kedvező. Amennyiben hidegebb van, akkor selyemvirágot választanak. A leginkább a krizantém a népszerű, szinte mindenki azt visz a temetőbe. Nagyon kevesen vannak azok, akik mást választanak, például rózsát, vagy szegfűt – közölte Beáta.

Hozzátette: a krizantémok közül egyébként kedvelik a sárgás és a rozsdás, illetve a bordó színeket, de a hagyományos nagy- és pókfejű fehérből fogy minden évben a legtöbb.

A virágboltos arra is kitért, hogy a LED mécsesek is egyre inkább népszerűek. Vannak emellett elemes lámpások is, amiket szintén nagyon szeretnek a vásárlók. Ezeket egyébként sokszor már a díszbe, vagy a koszorúkba helyezik.

Az árak tekintetében a virágoknál nincs túl nagy változás, ugyanakkor a díszek alapanyagai nagyon megemelkedtek, így azok jóval drágábbak, mint tavaly.

Nagy az igény a krizantémra

Tóthné Mester Mónika, sóshartyáni virágárus úgy fogalmazott, hogy nagy az igény a gömbös, a hagyományos virágú krizantémra, de ezt főként az idősebbek kedvelik. A csokros fajtája is népszerű, amelyből szeretik a fehéret, a színeseket, így a sárgát, a rózsaszínt és a bordót is.

Hozzátette: idén kicsit magasabbak az árak, mint tavaly. Egy krizantém 500 forint körül mozog, míg a cserepes változata 1000-3000 forint között van.

Mint mondta: a szálas virágokat jobban viszik, mint a cserepeseket és halottak napja előtt néhány nappal vásárolnak a legtöbben. A krizantém népszerűségének a titka feltehetően az, hogy nem csak szép, de tartós is, ugyanakkor nem árt azért vigyázni rájuk.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában