Gyász

2023.10.01. 06:59

Elhunyt Nagy Imre balassagyarmati tanár, az Ipoly-völgy kutatója

Nagy Imre, a balassagyarmati Balassi Bálint Gimnázium egykori tanára, a város díszpolgára örökre megpihent – osztotta meg a szomorú hírt a családja .

Lukács Zsófia

Nagy Imre 1937. március 23-án született Tiszaörsön. A tiszafüredi gimnáziumban érettségizett, majd biológia-kémia szakos középiskolai tanári diplomáját az Eötvös Loránd Tudomány Egyetemen vette át. Egyetemi évei a pályaválasztás mellett a párválasztásban is eldöntötték sorsát, ekkor ismerkedett meg az ugyancsak biológia-kémia szakos ifjú pedagógusjelölttel, akivel 1959-ben kötöttek házasságot. 1959-ben, pályakezdőként került a Balassi Bálint Gimnáziumba, ahol 2006-ig tanított. A pedagógus házaspárnak egy gyermeke született, Erika, aki ugyancsak a tanári pályát választotta – hangzott el 2010-ben a díszpolgári cím adományozó ünnepségén Balassagyarmaton.

Kezdeményezte az ipolyszögi égerláp és a dejtári rét védetté nyilvánítását

A méltatásban kiemelték, hogy a szerény, de tisztességes életet élő család, amelynek felnőtt, hagyományos falusi, gazdálkodó életmódot folytatott, ez kitűnő indíttatást jelentett számára. E gyökerek egy életre a természetes életmód, az élővilág szeretete és tisztelete mellett kötelezték el őt.

Mindennapi tevékenysége egyben a hobbija, a szenvedélye is volt. Természetfotósként a város környéke élővilágának minél teljesebb megismerésére törekedett. A feleségétől kapott fényképezőgép elválaszthatatlan kellékévé vált hobbijának és munkájának. Szabadideje nagy részét a természetben töltve minden élőlényt, természeti csodát igyekezett megörökíteni. Több szakmai konferencián vállalt előadást.

Kiemelkedő szakmai múlttal rendelkezett

Különösen az Ipoly-völgy élővilága érdekelte. E kutatásainak és megfigyeléseinek eredményét az Ipoly-völgy vadvirágai címmel megjelent fotóalbumban tárta a nagyközönség elé. Érdemeket szerzett a ’70-es években tett kezdeményezésével, amely alapján védetté nyilvánították az ipolyszögi égerláp és a dejtári rét jelentős részét. Természetvédelmi tágykörben nyilvánosságra került publikációi több esetben hozzájárultak a természetpusztítás megakadályozásához. Legeredményesebb környezetvédelmi tevékenységét a megyei természetvédelmi bizottságban betöltött funkciója idején tudta kifejteni – ismertette a méltatás. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában